Sommige plaatsen denk ik goed te kennen, en dan ineens valt me iets op dat ik nooit eerder had gezien. En zo zag ik bij toeval op een bodemkaart van Wageningen een lange strook geel op de Wageningse Berg. Een duinenrij, nooit geweten! Op de bodemkaart van Nederland staat hij niet, raar.

ONO lange berg
Wageningse Bodemkaart, 2018

De St. Jansheuvel lijkt ook bij deze rij te horen. Nou vraag ik je, ik heb altijd gelezen dat die heuvel door mensen is opgeworpen. Wat me al vanaf het begin uiterst onwaarschijnlijk leek, want waar hebben ze dan de grond vandaan gehaald? En waarom zouden mensen met schop en kruiwagen zo’n immense heuvel opwerpen? Zonder gracht eromheen (een gracht is niet alleen handig om je heuvel te verdedigen, maar ook omdat je daar de grond uithaalt. Vergelijk je zandkasteel op het strand.) Op het infobord staat dat de heuvel is opgeworpen als herkenningspunt in een verder kaal landschap. Nou dat is nuttig in de Sahara (Arbre du Tenéré) of op het Rozendaalse Veld, maar hier onzinnig: beek, stuwwal, hoge sandr en de uiterwaarden van de Rijn: en precies waar dat allemaal samenkomt zou je een herkenningsbult nodig hebben?

De Sint Jansheuvel in de Moft
Wageningseberg 2018

Maar als voorpost in een duinenrij, dat kan prima. En dat iemand daar dan een beuk opzet, lijkt me logisch.

Toen ik beter keek op het AHN, viel me op dat het zuidelijke deel van de Wageningse Berg een hobbelig geheel is vergeleken met het gebied ten noorden daarvan. de echte heuvelrij ligt precies op de grens. Dat is me dus nog nooit eerder opgevallen.

ahn grijs ONO AHN lange berg

Twee heuvels van deze rij vallen ook in het veld op. De St Jansheuvel aan de beek, en de Koerheuvel die uitkijkt over het stille heideveldje. Op beide staat bovenop een prachtige beuk.

Koerheuvel
Moft 2018

Daartussenin ligt een derde heuvel die helemaal niet opvalt omdat die is opgenomen in de plantage met douglassparren.

Nicolaesheuvel in de Moft
Wageningseberg 2018

Het lijkt mij geweldig als daar ook een beuk wordt geplant, en een leeg veldje eronder wordt gemaakt. En een bankje erbij. Nu nog een naam: de Nicolaesheuvel lijkt me een goede.

5633-1686-30
Ncolaes van Geelkercken, 1650. Gelders Archief.

En wel omdat Nicolaes van Geelkercken als enige deze heuvel heeft ingetekend op een van zijn kaarten, zie Punt B, vlak naast de horizontale lijn (wat nu de Sparrenlaan is). Deze kaart bespreek ik hier

september 2023: 
Ons nieuwe boek: Lopen in de Moft op oude kaarten vordert gestaag. De Moft is het grote bos tussen Ede, Bennekom, Wageningen en Renkum. Daarvan zijn in de loop der eeuwen veel kaarten gemaakt. Die kaarten bespreken we en dan gaan we erop wandelen. Ook gaan we wandelen aan de hand van archiefstukken met veldnamen zonder kaartje. Interesse? Schrijf je in zodat we weten hoeveel belangstelling er is: een beetje belangstelling inspireert enorm bij de laatste 5% perfectie (wat de helft van het werk is). Hoe je je inschrijft? Stuur een mail naar contact@landschaplopen.com. Inschrijven is helemaal vrijblijvend; ik wil alleen de belangstelling polsen. Tot nu toe hebben vier mensen positief gereageerd, fijn! Maar daar ga ik niet enthousiast een boek voor schrijven hoor - verder niemand?

Alle afbeeldingen

  • De Langenberg op het AHN
  • Nicolaesheuvel in de Moft
  • Duinen in het ONO
  • De Sint Jansheuvel in de Moft
  • De Moft in 1650
  • Koerheuvel