In Bennekom is een klein raatakkerveld zichtbaar gemaakt. Uitzichtpunt en infobord erbij, en genieten maar. Op de walletjes groeien bramen, in de veldjes heide. Mooi dat een stuk raatakkerveld zichtbaar is gemaakt, maar laten we niet net doen alsof dit alles is in Ede.

Het herstelde veldje is namelijk onderdeel van een veel groter veld. Bovendien heeft Bennekom nog een gigantisch raatakkerveld in de oostelijke punt van Hoekelum (hoort niet bij het landgoed, soort niemandsland waar nooit iemand komt) en in het aansluitende gebied ten zuiden van de A12. Hiervan vind je overigens niets in het veld terug. Alleen in de heideveldjes ten zuiden van de A12 voel je de lichte glooiing onder je voeten.

Ongelooflijk dat deze akkertjes van 2000 jaar geleden nog zo goed zichtbaar zijn op het AHN.

Maar in Ede liggen nog veel meer raatakkervelden:

bron: AHN, bewerking: Mathilde

Op deze kaart teken ik ze in. Een mooi hersteld veld is bij Wekerom. Daar is ook een boerderij en een spieker nagebouwd. Maar wat je hier vooral goed ziet op het AHN is dat ze alleen nog zichtbaar zijn waar ze 2000 jaar ongestoord hebben kunnen liggen onder zand, hei en bos. Hoewel je soms nog best verkleuringen ziet in een akker!

ahn

Een veld waar velen overheen lopen zonder er iets van te zien is op de Ginckelse Heide ten noorden van de Arnhemse weg: hier liggen niet alleen drie mooie grafheuvels en de resten van een Belgisch kamp uit de Eerste Wereldoorlog, maar ook een gigantisch groot 2000 jaar oud raatakkerveld.

ahn

In het bos bij de Westerbergen bij Nieuw Reemst ligt ook een veld waar je niets van ziet als je daar wandelt.

september 2023: 
Ons nieuwe boek: Lopen in de Moft op oude kaarten vordert gestaag. De Moft is het grote bos tussen Ede, Bennekom, Wageningen en Renkum. Daarvan zijn in de loop der eeuwen veel kaarten gemaakt. Die kaarten bespreken we en dan gaan we erop wandelen. Ook gaan we wandelen aan de hand van archiefstukken met veldnamen zonder kaartje. Interesse? Schrijf je in zodat we weten hoeveel belangstelling er is: een beetje belangstelling inspireert enorm bij de laatste 5% perfectie (wat de helft van het werk is). Hoe je je inschrijft? Stuur een mail naar contact@landschaplopen.com. Inschrijven is helemaal vrijblijvend; ik wil alleen de belangstelling polsen. Tot nu toe hebben vier mensen positief gereageerd, fijn! Maar daar ga ik niet enthousiast een boek voor schrijven hoor - verder niemand?
AHN Nieuw Reemst
ahn

Maar of je er nou wel of niets van ziet: het is de moeite waard om ze te behouden. Jammer daarom dat ze niet op de Culturele Waardenkaart van Ede staan. En jammer dat ik soms boswerkersporen op de paden door de onzichtbare raatakkers zie. Weg is weg immers.

Alle afbeeldingen

  • raatakkers bij Wekerom
  • raatakkers bij Ginckel
  • Raatakkers in de Moft op het AHN
  • AHN Nieuw Reemst
  • Raatakkers in Midden-Nederland