[Eerste versie 21 februari 2018, bijgewerkt 17 oktober 2020]

Sorry dat ik stoor. Rechts op deze site staat een doneerknop. Met 3 euro kunt u deze site steunen. Voor een kop koffie onderweg. Hoeft niet, mag wel.

De grens tussen gemeente Wageningen en omringende gemeenten is niet met grenspalen aangegeven. De grens loopt op de meeste plekken langs wegen en poldergrenzen. In het bos loopt de grens kilometers langs een wal. De noordoostpunt is een drielandenpunt tussen Ede, Renkum en Wageningen, maar ook daar staat geen grenspaal, bordje, bankje of wat dan ook die deze bijzondere plek markeert.

Toch staan er vier grenspalen in de gemeente: twee op de grens tussen Gelderland en Utrecht, en twee op de grens van het landgoed Oranje Nassau’s Oord, wat vroeger van de Koninklijke Familie was. Vroeger hebben er vast meer gestaan rond dat landgoed, want met twee grenspalen red je het niet.

De eerste paal staat op de Grebbedijk op de grens tussen Gelderland en Utrecht. De paal is oud, maar was bij een dijkherstel verwijderd. Hij heeft lang bij iemand in een tuin gelegen. Rond 2008 is hij weer op zijn oorspronkelijke plek gezet.

Foto grenspaal Wageningen
foto: Mathilde 2018

De tweede paal staat op de Lawickse Allee – Nude waar de Zijdvang deze weg kruist. De zijdvang is de achtersloot van de Wageningse polders en is op de grens gelegd. Het is een indrukwekkende dikke paal, maar niet zo hoog. Ik denk dat veel mensen er tientallen keren zijn langsgefietst zonder hem te zien. Volgende keer beter kijken!

foto grenspaal tussen Gelderland en Utrecht
foto Mathilde 2018

De derde paal staat op de T-kruising bij Nol in’t Bosch. Dit is een van de twee grenspalen van het landgoed ONO. Het is een onopvallende hoge paal van een heel normaal model. Erin gegraveerd staan de letters ONO, maar daar zie je niks van. Het lijkt of iemand een keer geprobeerd heeft om die letters duidelijker te maken met wit krijt, maar dat was niet zo’n goed idee.

foto grenspaal ONO Wageningen
foto Mathilde 2018

De vierde paal staat langs de Geertjesweg bij de ingang van het Prinsenbos. Dit is net zo’n paal als die bij Nol in’t Bosch. Maar helaas is mijn foto hiervan mislukt. Stom, en nog stommer dat ik al twee jaar lang nooit de moeite heb genomen een betere te maken.

Ik vermoed dat vele fietsers en wandelaars deze twee palen van het ONO niet kennen. Ze staan niet aangegeven op de wandelkaart van het landgoed die hier en daar in het bos hangt, maar gelukkig wel op de culturele waardenkaart van Wageningen.

foto grenspaal ONO Wageningen
foto Mathilde 2018