Ik heb weer eens een dol plan bedacht: ik wil het droge zijdal van de Heelsumse Beek aflopen dat Papendal genoemd wordt. Op de kaart uit 1722 hieronder (bron Gelders Archief, daar kun je hem tot in detail bekijken) is het Papendal rechtsonder een groene brede lijn tussen twee heuvelrijen. Hierin een rij pollen. Nog altijd is het Papendal de grens van Arnhem en er staan meerdere grenspalen op pollen in het dal.

1538-Ginkelse Poort

Ook op deze kaart uit 1632 staat het Papendaal genoemd.

ahn kleur 3 veluwezoom
bron: AHN. Het Papendal is het dal net links van het midden, ongeveer NZ, dat vlak voor het in het Heelsums Beekdal uitkomt door het tunneltje bij Wolfheze onder het spoor doorloopt.

Het is een raar plan omdat ik hierbij achtereenvolgens de A12, de Amsterdamse Weg, het spoor Utrecht-Arnhem, en de A50 moet oversteken. En het is maar de vraag of dat overal in de buurt van het Papendal kan of dat ik kilometers langs een snelweg moet lopen op zoek naar een gezellige tunnel. Dom plan dus, dat ik bovendien pas bedacht toen ik al in de bus zat, dus ik had niet eens een kaart bij me.

Het werd een prachtige tocht vol verrassingen. Superwandeling, waarover ik zo enthousiast ben dat ik hem nu al wil delen. In totaal misschien tweehonderd meter asfalt, ongelooflijk dat dit kan in dit gebied dat werkelijk doorsneden is door wegen. Ook het driehoekje land tussen de A50, A12 en vierbaans Amsterdamse weg, waar het ANWB station in ligt, was groen en mooi. Hoewel niet stil natuurlijk, waar de wind ook vandaan komt, je hoort een weg.

Ik loop een beekdal het liefst met het water mee, dus ga ik met de bus vanuit Arnhem richting Otterlo. Er is geen bushalte in het Papendal, dus ik neem de volgende halte bij Oud-Reemst. Vlak na de boerderij ga ik links door de Oudreemsterlaan, een indrukwekkende bomenlaan. Links hiervan een hoge wal waarachter een uitgestrekte prairie waarop in alle rust paarden, runderen en zwijnen rondlopen. De laan zelf loopt daar onderlangs. Op het AHN zie ik dat hier het allereerste begin is van het uitgestrekte dal van de Renkumse Beek. Dus waarschijnlijk komt bij Oud Reemst kwelwater omhoog dat uiteindelijk zijn weg vindt naar het Renkums Beekdal. En dat kwelwater maakte dat je kon overleven.

De wal langs de weide lijkt ook wel natuurlijk, een langgerekt duin, wow, indrukwekkend hoor. Ik loop richting de oude herberg Planken Wambuis, maar ga snel links richting de tunnel onder de A12 door. Eigenlijk is de hele tocht een eitje geweest. Hier mijn route, ongeveer dan: Duidelijk is te zien dat het Papendal verderop uit het Noord Oosten komt, en dat klopt, want het begint op het Deelense Veld in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat stuk kan ik dus niet lopen, maar hier ben ik ook al heel tevreden mee. Zeker als je in Arnhem woont, is dit een supertocht voor een zonnige middag.

papendal route 2018

Bij het ANWB-station heb ik een alternatieve route door het bos van de Lange Hut gelopen, zie de losse lus. De helft van de tocht is bos, de andere helft heide en leeg veld, vlak naast de A50 achter een wal. Zowaar staat in dit dal nog een oude grenspaal.

 

Bij Wolfheze kruist het Papendal de spoorlijn Arnhem – Utrecht. Daar kun je onderdoor via de prachtige heul van Wolfheze. Vervolgens passeer je (twee opties) de A50 en kom je in het wandelgebied van de Heelsumse Beek.

Zowaar staat in dit dal nog een oude grenspaal. Het dal nu:

Papendal

Beekje lopen dus, maar dan in een droog beekdal. Leuk!

Meer lezen?