Het Renkums Beekdal is een populair wandelgebied en terecht. Het wandelgebied is echter maar een deel van de beek. In Langs de Renkumse Beek schreef ik over mijn geslaagde poging de beek vanaf de bron bij De Ginkel tot aan de monding in de Rijn af te lopen. Dit keer verdiep ik me in oude kaarten.

De eerste kaart is uit 1631 van Nicolaes van Geelkercken en hoort bij een proces over de Renkumse Heetvelden. Maar die kaart is door vocht aangetast; net als de stukken van het proces overigens. Hij is niet in het veld geweest maar heeft een deel van de grote kaart van Thomas Witteroos van de Moft uit 1570 overgetekend.

GA 5218-1645-3

De tweede kaart is ook van Nicolaes van Geelkercken. Ook dit is een kopie van de grote kaart van Thomas Witteroos uit 1570 van de Moft. De kaart hoort bij een ander proces over dezelfde Renkumse Heetvelden. Ik lees over drie eigenaren en een afwijkend stuk land:

5163-1638-6.jpg
GA 5163-1638-6

De derde kaart van het Renkums Beekdal is van een zoon van Nicolaes. De kaart is uit 1657; Nicolaes is in 1656 overleden, maar zijn zoon Isaac had het bedrijf voortgezet.

Renkumse Beek in 1657, Van Geelkercken
GA 0012: 1669-0001

Hier is het noorden links. Het is het deel tussen Quadenoord (rechts) en de spoorweg (links). Opvallend dat de bochten in de beek er nog precies zo liggen. Oh nee, dat is niet opvallend: het is immers een gegraven spreng en die meandert niet.

In het Renkums Beekdal liggen meerdere beken. Maar dat is niet waar: het is een natuurlijke beek en een aantal sprengenstelsels. De drie kaarten laten alleen de natuurlijke beek zien. Dat is de Hartense Beek. Volgens de eerste twee kaarten begint die bij Ginkel, maar Isaac tekent het begin bij de Ginkelse Kolk. Dat is waar nu de A12 het beekdal kruist.

Meer lezen?