Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.

Dit is een schets uit 1629 van Nieuw-Reemst en de Vossenweg. Hij is gemaakt door Kelffken en Glummer, niet op schaal, wel met het noorden bovenin. Hij is te vinden in het Gelders Archief onder nummer 01124-5123-1631-9. Of door op mijn link te klikken.

5123-1631-9
Reemst, GA 5123-1631-9

Je ziet het gebied rond Mossel (het kleine huisje) en nieuw-Reemst (het grote huis).

Ik had een discussie met het Gelders Archief over de tekst boven Reemst, zie het volgende detail:

mossel reemst

De schets had in het archief de titel “De omgeving van de Westerberg, t’ Olde Goedt, Mossel en Paelberg”. Maar volgens mij staat er t olde holdt. De verwarring is begrijpelijk, want de G en de H lijken nogal op elkaar.

Ik geef direct toe dat ik ook eerst Goedt had gelezen. Logisch toch? Maar goed, daar kun je aan wennen en inmiddels vergis ik me zelden meer. Na een paar e-mails heen en weer was het duidelijk: er staat inderdaad Holdt. Inmiddels is de beschrijving in het Gelders Archief  aangepast

Maar dan iets anders: het is toch ongelooflijk dat een bos dat wij nu ‘Het oude hout’ noemen, ook in 1629, 400 jaar geleden, ook al ’t Olde Holdt’ genoemd werd? Hoe oud is dit bos?