In Bennekom is een klein raatakkerveld zichtbaar gemaakt. Uitzichtpunt en infobord erbij, en genieten maar. Op de walletjes groeien bramen, in de veldjes heide. Mooi dat een stuk raatakkerveld zichtbaar is gemaakt, maar laten we niet net doen alsof dit alles is in Ede.

Het herstelde veldje is namelijk onderdeel van een veel groter veld. Bovendien heeft Bennekom nog een gigantisch raatakkerveld in de oostelijke punt van Hoekelum (hoort niet bij het landgoed, soort niemandsland waar nooit iemand komt) en in het aansluitende gebied ten zuiden van de A12. Hiervan vind je overigens niets in het veld terug. Alleen in de heideveldjes ten zuiden van de A12 voel je de lichte glooiing onder je voeten.

Ongelooflijk dat deze akkertjes van 2000 jaar geleden nog zo goed zichtbaar zijn op het AHN.

Maar in Ede liggen nog veel meer raatakkervelden:

bron: AHN, bewerking: Mathilde

Op deze kaart teken ik ze in. Een mooi hersteld veld is bij Wekerom. Een veld waar velen overheen lopen zonder er iets van te zien is op de Ginckelse Heide ten noorden van de Arnhemse weg: hier liggen niet alleen drie mooie grafheuvels en de resten van een Belgisch kamp uit de Eerste Wereldoorlog, maar ook een gigantisch groot 2000 jaar oud raatakkerveld. In het bos bij de Westerbergen bij Nieuw Reemst ligt ook een veld waar je niets van ziet als je daar wandelt.

Maar of je er nou wel of niets van ziet: het is de moeite waard om ze te behouden. Jammer daarom dat ze niet op de Culturele Waardenkaart van Ede staan. En jammer dat ik soms boswerkersporen op de paden door de onzichtbare raatakkers zie. Weg is weg immers.

AHN Reemst en Vosseweg
Je ziet hier van alles, maar het gaat nu om het veld links van de gele cirkel: duidelijk een ruitpatroon van raatakkers. Bron: AHN, bewerking: Mathilde, 2019