De stuwwal van Ede en de stuwwal van Reemst zijn kleintjes vergeleken met het geweld van de stuwwal in het oosten tussen Dieren en Apeldoorn. Maar toch, liggen ook hier bergen? Oude namen genoeg: Valenberg, Goudsberg, Dikkenberg, Sonnenberg, Galgenberg, Paasberg: alle bekende namen komen ook hier voor. De hoogtelijnenkaart met links de heuvelrij waar ik nu naar kijk:

ahn hoogte 3 veluwe
bron: AHN

Stap 1: baken een duidelijk gebied af. Ik pak het eiland dat wordt omsloten door de Rijn, de Gelderse Vallei, het dal van de Meulunterse en Barneveldse Beek, dan door de Ginkelsepoort naar het Renkums Beekdal en dan zijn we weer bij de Rijn. Op bovenstaande reliëfkaart (AHN) is dat het zeepaardje links: een groen eiland in een blauwe zee net voor de kust van de rest van de Veluwe. Het bestaat dus uit anderhalve stuwwal die op elkaar zijn gebotst bij de Goudsberg bij Lunteren.

Stap 2: Selecteer:

Een berg is ingesloten door 2 hoogtelijnen. Dat zijn er 3, de Goudsberg, de Sijsselt en de dubbeltop Hoekelum-Franse Kamp. Het is weer zover, toponiemen genoeg maar de hoogste top heeft geen naam.

Een heuvel is ingesloten door 1 hoogtelijn. Dat zijn er drie: Wageningse Berg, Drieberg en Valeberg.

Stap 3: Geef het een naam:

Ik noem dit de Edese Heuvelrug met als top de Sijsselt op 57 m+NAP.

Alle afbeeldingen