De Dijkgraaf was het hoofdkanaal in Wageningen. Hij ontwaterde de Bovendijkgraafse polders, voedde en ververste de stadsgracht, en mondde tenslotte uit bij de Witte Sluis aan de Pabstendam in het kanaal van de Haven.

Waar stroomde De Dijkgraaf door Wageningen?

Op de topografische kaart van 1960 staat de Dijkgraaf in de stad ingetekend. Hij staat niet op oudere noch op nieuwere kaarten, net toeval dat ik die kaart zag en mijn oog viel op dat dunne blauwe lijntje.

Kijk mee op de kaart van 1960:

Wageningen 1960
Wageningen 1960. De Dijkgraaf loopt van boven naar beneden langs Pomona, door de Julianastraat en Lijnbaanstraat tot de Gracht.  Topotijdreis.

De Dijkgraaf is hier ingetekend vanaf een T-splitsing middenbovenin deze uitsnede: daar ligt nu de fietsbrug achter Pomona naar de Ooststeeg. Vandaar stroomt hij door de Julianastraat en de Lijnbaanstraat naar de gracht.

En nu? De Dijkgraaf stroomt langs het fietspad langs De Dijkgraaf, komt de stad in bij het begin van de Busbaan en verdwijnt dan in een duiker richting het Rooseveltkanaal, vermoed ik. Maar dat kanaal is nieuw, de Rooseveltweg is ook nieuw: de Ooststeeg is de oude weg en die verbindt de busbaan en de brug bij Pomona in een rechte lijn. De oude Dijkgraaf loopt dus onder de Ooststeeg onzichtbaar weggewerkt in een duiker. Het NZ deel van de Ooststeeg zal vroeger Dijkgraaf geheten hebben.

Het volgende deel langs het fietspad bij Pomona is wel open. Die prachtige brug bij Pomona is dus een brug over de Dijkgraaf, op de kaart uit 1960 nog met een lange toegangsweg naar de boomgaard. Nu is het een klein onzichtbaar detail in een woonwijk, maar eens was dit een indrukwekkend punt.

IMG_20180709_141527.jpg
De Dijkgraaf langs het Pomonafietspad en de brug naar de voormalige boomgaard. foto Mathilde 2018

Bij de Van Uvenweg verdwijnt de Dijkgraaf nu in een duiker en stroomt dan onzichtbaar naar de Stadsgracht.

IMG_20180709_141756.jpg
De duiker bij de Van Uvenweg, in de verte de brede kale Julianastraat. foto Mathilde, 2018

De Dijkgraaf stroomt dus onder het noordelijke deel van de Julianastraat, daarom is dat deel zo breed… Vroeger waren dit twee straten aan weerszijden van De Dijkgraaf. Een mooie nieuwe Dijkgraaf zou daar prachtig zijn.

gaat net ten zuiden van de Dijkgraafseweg linksaf, ik vroeg me al af waarom die weg zo heet. Daar liep de Dijkgraaf dus langs. Hehe…

stroomt vervolgens onder het gras van de Lijnbaanstraat door, daarom is die zo breed….. De bomen aan weerszijden van de voormalige graaf staan er nog. Ik zie een prachtig toekomstbeeld voor me.

IMG_20180709_142205.jpg
de Lijnbaanstraat. foto Mathilde 2018

en komt dan net ten oosten van het bos, waar het wandelpad begint, in de gracht. Dus 25 meter ten westen van de huidige inlaat van het Rooseveltkanaal.

IMG_20180709_142559.jpg

Het zou mooi zijn als de twee gedeeltes die in openbaar groen in de Julianastraat en de Lijnbaanstraat liggen, weer kunnen worden open gegraven. En dan zo inrichten, dat verleden en toekomst verbonden worden.