Deel 4 en slot over De Mars en de Ouderijn bij Kesteren en Lienden over het waterbeheer nu door het Waterschap Rivierenland.

Ik ben dol op leggers. Een legger is een waterkaart van een waterschap, met daarop alle sloten, duikers, bruggen, putten, stuwtjes, gemalen tot in de details. Het ene waterschap heeft wel een veel mooiere legger dan het andere, en die van Waterschap Rivierenland is top. Nou hoop ik dat alle waterschappen  dit lezen en dat ze allemaal zo’n legger op hun website zetten. De legger van de Gelderse Vallei bijvoorbeeld is voor mij niet werkbaar: geen pijltjes, en de symbolen zijn onzichtbaar klein en vallen weg in de achtergrond van de satellietfoto, die je niet kunt veranderen in een topografische basiskaart. Bij de kaart van de Betuwe wel, klasse!

Hier een deel van de legger met daarop de polder De Mars: het gebied waar ik me nu al een weekje in verdiep. De gifgroene lijn is van mij en geeft de poldergrens aan. Al het water binnen deze grens komt uiteindelijk uit bij het gemaal De Waaij linksbovenin en gaat daarvandaan verder naar de Maurikse Wetering (niet naar de Rijn dus, zie de pijltjes)

De Marspolder 2018

Je ziet alle watertjes: de donkerblauwe zijn belangrijker dan de lichtblauwe. De kleine rode maantjes zijn stuwen, waarbij het maantje ‘kijkt’ naar de hogere waterkant (oftewel, onderin deze uitsnede stroomt het water van rechts naar links). In de Mars ligt alleen een stuw bij de inlaat van het natte natuurgebied De Marspolder. De functie ontgaat me: blijkbaar staat het water in het natuurgebied lager dan in de omringende polder en kan de polder zo nodig hierheen ontwaterd worden. Dat is raar, want in natuurgebieden in polders wordt juist de waterstand hoog gehouden, en de rest van de polder wordt ontwaterd. Nou, ik fiets er wel eens heen want wie weet staat het maantje verkeerd om in de kaart (hoe eigenwijs kun je zijn).

De vierkante blokjes zijn gemalen. Er zijn er twee: linksbovenin de uitlaat, rechtsonderin de inlaat.

En nou pijltjes volgen. Makkelijker is dit op de legger zelf. Veel plezier!

Dit is een andere beschrijving van een bekend fietsgebied dan in de gidsjes staat. Op een van de foto’s bij de Ouderijn staat een molen, en die is ook mooi en staat op veel toeristische plaatjes. De vergezichten richting de Utrechtse Heuvelrug en Rhenen met de Cunerakerk zijn prachtig. De oude grote boerderijen zijn wonderschoon. Ik hoop dat deze andere beschrijving je een extra blik op ons landschap geeft. Zodat je nog meer geniet bij je fietstochten en wandelingen.

De vier delen in deze serie over De Mars met vooral aandacht voor waterbeheer:

  1. Langs de Lede
  2. Langs de Ouderijn
  3. De Mars in 1610
  4. De Mars in 2018