De esker van Langeveen dus, de enige esker in Nederland. Nou, laten we zeggen de restanten van een eskertje.

Dit is een deel  in onze serie waarin we de geologische geschiedenis van Twente uiteenrafelen in acht puzzels. We kijken in dit deel naar een puzzelstukje in de vierde puzzel.

Hier een mooi plaatje van een echte esker in Finland. Het lijkt op de Afsluitdijk maar dan door de Natuur zelf gemaakt.

Een tweede kandidaat om esker te worden is de Leewal bij Exloo in Drenthe. Dat is een ander verhaal.

Onze esker is te volgen van Langeveen tot Harbrinkhoek ten NO van Almelo. Nou ja te volgen, er liggen bultjes op een rij die net zo goed een stuwwal zouden kunnen zijn (als je geen boring zet en niet een boer vraagt wat de grondsoort daar is). Hier mijn tekening. De esker is de dikke lijn. Het aansluitende zuidelijke deel dat ik met bolletjes heb aangegeven is het AA-tunneldal.

esker tekening nederland
tekening: Mathilde, 2018

Dat tunneldal zou geheel toevallig precies in het verlengde liggen van de esker. Maar ik houd niet van toeval. Volgens mij hoort het allemaal bij elkaar en in deel 13 ben ik daar uitgebreid op ingegaan.

topgraphic-map.com

Hier een paar van de zichtbare bultjes van deze esker van noord naar zuid:

Bij Bruinehaar en Langeveen: de genoemde zwemplas ligt in de esker. De bult bij de knik in de grens heet de Mandjesberg: ook esker. Deze Mandjesberg heet in Duitsland Moenkesberg, maar die is afgegraven. Het schijnt dat daardoor precies op de grens een steilrand is ontstaan waar we prachtig de eskerwand kunnen zien. Zegt men. Daar ga ik zomer 2024 heen.

Hier een filmpje uit 1970 van De Koele, de zwemvijver in Bruinehaar in de voormalige zand/grind afgraving in deze esker, zie kaart hierboven.

De Koele is niet alleen leuk om te zwemmen, het is ook de enige vindplaats van Canadees Hertshooi, lees ik in een verslag van de KNNV. Dat houdt van voedselarm water, dus het zal er wel gauw verdwenen zijn gezien de populariteit van de zwemvijver.

Andere bultjes van deze esker zijn de Wolfsbelt (links) en nog een dopje daar oostelijk van.

De Haamberg bij Geesteren is deels afgegraven.

Eskerbult bij Langeveen
ahn

Ten noorden van Harbrinkhoek zien we nog een rug plus de bult Delmar.

Dat deze esker uit het Saalien, de voorlaatste ijstijd, nog herkenbaar is, is wel uniek. Hoewel dat ook kan liggen aan de bril van onze Nederlandse geomorfologen: in Siberië is vast niet elk bultje onderzocht. Nou hier wel. Maar onze esker is dus de oudste van Europa, tot iemand een oudere vindt uiteraard.

Een frisse pasgemaakte complete esker ziet eruit als een spoordijk die door reuzen gebouwd is. Er zijn prachtige eskers van honderden kilometers lang elders in de wereld, en ik begrijp heel goed dat op Wikipedia in de rij landen met eskers, onze esker niet genoemd wordt. Maar goed, die spoordijken zijn honderdduizend jaar jonger dan de onze. Eskers worden vaak gebruikt om wegen op aan te leggen. Handig.

Een esker ontstaat onder en in een gletsjer. Water stroomt door tunnels in en onder het ijs, onderin diepe breuken en scheuren. Het water neemt stenen en puinzooi mee en dat blijft liggen op de bodem van de tunnelrivier. Na het smelten van het ijs blijft het puin en grind achter .

esker2
esker. tekening: Mathilde, 2018

Nou kan het niet anders dan dat ons stukje esker ergens bij hoort. Dat het een aanhangsel is van een esker in Duitsland. Maar helaas: een prachtig nieuw boekwerk over de geografie van Neder-Saksen noemt vele details, maar geen esker bij Langeveen: de heuvels in de buurt worden beschouwd als normale stuwwal. Dat is raar.

Maar op de bodemkaart staat toch deze strook grind wel? Nee ook niet.

Of zou onze enige echte esker toch geen esker zijn? Vast wel.

Meer lezen over hoe wij Nederlanders met ons landschap omgaan? boekentip

Deze esker gaat dus over in een tunneldal. Dit tunneldal kruist het HH tunneldal uit Rossum. We gaan nog een puzzelstukje bekijken uit de vierde puzzel: het kruispunt van deze twee tunneldalen bij Haaksbergen.

Alle afbeeldingen

  • esker bij Punkaharju in Finland
  • Eskerbult bij Langeveen