Midden-Nederland is het meest heuvelachtige gebied van Nederland. Noord-Nederland ligt laag, Zuid-Nederland gaat in zijn geheel omhoog. Midden-Nederland gaat op en neer.

ahn hoogte 20 nederland

Op deze kaart zie je alle heuvelruggen die in dit blog wel eens aan de orde komen: ten noorden hiervan komen geen heuvels voor. Ten zuiden hiervan bekijk ik niet op dit blog; je ziet onderaan de kaart nog net een uitstulpinkje van het hoge zuiden. De duinen langs de kust bekijk ik overigens ook niet.

Dit zijn de grote heuvelachtige deelgebieden:

  • Gaasterland in Friesland.
  • De Hondsrug in Drenthe.
  • In de kop van Overijssel – Drenthe liggen drie heuvelruggen die ik samen de Steenwijker Heuvelrug noem, omdat ze geologisch bij elkaar horen: het zijn restanten van een stuwwal rondom het bekken van Steenwijk. Woldberg, Havelte en Vollenhove neem ik daarin mee.
  • In Twente en de Achterhoek gaat de ondergrond omhoog en daarop ligt een langgerekte heuvelrug: ik moet nog een naam verzinnen die de Achterhoekers ook prettig vinden. De Heuvelrug van het Oosten? Of toch maar Twentse Heuvelrug?
  • In Salland ligt een verzameling eilandjes: Archemerberg, Besthmenerberg, de Wierdense rug, Lutteberg, de Sallandse Heuvelrug, de Lochemerberg en de Needeseberg prop ik bij elkaar en noem ik Salland.
  • De Veluwe heeft duidelijke deelgebieden, maar op deze kaart kun je goed zien dat ze bij elkaar horen.
  • De Utrechtse Heuvelrug
  • Het Gooi bestaat uit een paar losse heuvels, als eilandjes in een blauwe zee.
  • Het Rijk van Nijmegen
  • Montferland waarvan ook nog een flubbertje aan de overkant van de Duitse inham ligt, maar dat schijnt nog net Duits te zijn.