Midden-Nederland is het meest heuvelachtige gebied van Nederland. Noord-Nederland ligt laag, Zuid-Nederland gaat in zijn geheel omhoog. Midden-Nederland gaat op en neer.

ahn hoogte 20 nederland

Op deze kaart zie je alle heuvelruggen die in dit blog wel eens aan de orde komen: ten noorden hiervan komen geen heuvels voor. Ten zuiden hiervan bekijk ik niet op dit blog. De duinen langs de kust bekijk ik overigens ook niet.

Dit zijn de grote heuvelachtige deelgebieden:

  • Gaasterland in Friesland.
  • De Hondsrug in Drenthe.
  • In de kop van Overijssel – Drenthe liggen drie heuvelruggen die ik samen de Steenwijker Heuvelrug noem, omdat ze geologisch bij elkaar horen: het zijn restanten van een stuwwal rondom het bekken van Steenwijk. Woldberg, Havelte en Vollenhove neem ik daarin mee.
  • In Twente en de Achterhoek gaat de ondergrond omhoog en daarop ligt een langgerekte heuvelrug: ik moet nog een naam verzinnen die de Achterhoekers ook prettig vinden. De Heuvelrug van het Oosten? Of toch maar Twentse Heuvelrug?
  • In Salland ligt een verzameling eilandjes: Archemerberg, Besthmenerberg, de Wierdense rug, Lutteberg, de Sallandse Heuvelrug, de Lochemerberg en de Needeseberg prop ik bij elkaar en noem ik Salland.
  • De Veluwe heeft duidelijke deelgebieden, maar op deze kaart kun je goed zien dat ze bij elkaar horen.
  • De Utrechtse Heuvelrug
  • Het Gooi bestaat uit een paar losse heuvels, als eilandjes in een blauwe zee.
  • Het Rijk van Nijmegen
  • Montferland waarvan ook nog een flubbertje aan de overkant van de Duitse inham ligt, maar dat schijnt nog net Duits te zijn.