In sommige gebieden heb ik op het AHN meer de neiging om ver in te zoomen dan in een andere gebieden. Ik dacht dat dit kwam omdat ik de Nederveluwe beter ken dan het noorden van de Veluwe bijvoorbeeld, maar ik merk dat er nog een oorzaak is: de fijnmazigheid van een landschap. Om dat duidelijk te maken, toon ik hier AHN-uitsnedes op dezelfde schaal van verschillende landschappen in Nederland.

De eerste is een deel van de Veluwe. Bovenaan zie je de A1, Ugchelen en Apeldoorn liggen daar ten noorden tegenaan. Midden onderin moet Hoenderloo liggen. Rechts de A50 en Loenen.

AHN

Dit is een deel van de Sallandse Heuvelrug. Markelo ligt in de kom tussen vier heuvels, Goor ligt rechts. Bovenaan de A1, onderaan het Twentekanaal.

AHN

Op het derde voorbeeld zie je links de Eder Heuvelrug, in het midden het Renkums en Heelsums Beekdal en rechts een deel van de Veluwezoom ten westen van Arnhem. Mijn geliefde Wageningseberg is het gele dingetje links onderin.

AHN

Twente is grofmazig. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik op dezelfde schaal zit te kijken als op de kaart hierboven, maar het is echt waar. Het bobbelige ding is de Lonnekerberg; links daarvan het vliegveld. Bovenaan zie je de A1, onderaan de A30. Links onderaan het Twentekanaal en de haven in Enschede.

AHN

Alle uitsnedes zijn op dezelfde schaal. Het valt meteen op dat het ene gebied grover is dan het andere. Ik ben geneigd op de Nederveluwe verder in te zoomen, en bij Twente juist uit te zoomen om te zien hoe die heuvelrug verder loopt, maar ik wou juist de kaarten op dezelfde schaal tonen.

Nog wat voorbeelden: de Hondsrug op dezelfde schaal. Op de linkerrug ligt Schoonoord; op de rechter ligt Odoorn, Exloo en Klijndijk.

AHN

Ik begrijp echt niet hoe ik altijd wel door kan schrijven over de Wageningseberg. Wat een geneuzel. Zelfs het heuvelland in Groningen is indrukwekkender. Je ziet linksonder Onstwedde en rechts het dal van de Ruiter Aa. Het heuvelland noem ik de Wedde Heuvelrug.

AHN

Maar dan toch iets ter vergoelijking: deze weergave van het AHN is dynamisch. Dat betekent dat op elk scherm de hoogste hoogte donkerbruin is, of die nou 10 meter hoog is (Wedde) of 100 meter (Veluwe). Maar aan de grof- of fijnmazigheid doet dat niets af.

Alle afbeeldingen

  • Wedde Heuvelland in Groningen
  • Hondsrug
  • Twentse Heuvelrug
  • Sallandse Heuvelrug
  • Heelsums en Renkums beekdal
  • Oostveluwe