De Zijpenberg op de Veluwezoom heet zo omdat er water uitsijpelt. Er liggen meerdere bronnen maar de mooiste, vind ik, ligt op de westhelling boven de spreng van de Beekhuizerbeek bij Velp.

ahn rheden
1 = Rozendaalsebeek; 2 = Beekhuizerbeek; 3 = Zijpenbergbeekje; 4 = Zijpenberg; 5 = afgraving Snippendael; 6 = Heuvensebeek; 7 = Herikhuizerveld en vijvers; 8 = Tafelberg. bron: AHN; bewerking: Mathilde

Boven de sprengkop van de Beekhuizerbeek, voorbij de parkeerplaats in de bocht van de haarspeldbochtenweg, ligt een schitterende bron, zie volgende foto. Hier begint een schattig beekje, laat ik het Zijpenbergbeekje noemen, die naam verzin ik zelf.

IMG_20190129_132144.jpg

Het Zijpenbergbeekje stroomt in een klein zelfgemaakt dalletje naast het wandelpad. Het water stroomt echt hoor, dat zie je niet op een foto, maar het kabbelt lekker naast me voort terwijl we samen naar beneden lopen.

IMG_20190129_132937.jpg

Ik volg het Zijpenbergbeekje naar beneden, het steekt de parkeerplaats over, zorg is er niet aan besteed, meer respect voor het Zijpenbergbeekje graag..

IMG_20190129_133203.jpg

Bij de asfaltweg gekomen loopt het door een dalletje naast het asfalt. Eerst links van me, maar kijk, hier steekt het over (op de achtergrond de parkeerplaats). Het neemt blijkbaar ook wel eens zand mee.

IMG_20190129_133319.jpg

Op de volgende foto dezelfde oversteekplaats van de andere kant. Links komt het beekje aan, rechts gaat het verder naar beneden. Er is geen gootje gemaakt, maar je ziet aan de natte plekken op het asfalt dat hier water naar de overkant loopt. Een paar dagen later was ik er weer en lag er echt een ijslaagje op het asfalt.

Aan de andere kant van het asfalt loopt het beekje verder naar beneden, maar wat een desillusie: naast het asfalt ligt een randje en het beekje moet langs het randje over het asfalt, als een open riool. Hier kunnen we wel iets leukers van maken.

IMG_20190129_133405.jpg

En dan een paar honderd meter verder (het asfalt is overigens vandaag spekglad, het kan zijn dat ik de afstand te groot inschat) gaat het roemloos ten onder. Het had verder willen lopen door het dal dat net rechts van de weg ligt, zie volgende foto: de weg ligt tegen de helling, het diepste punt van het dal ligt meer naar rechts.

IMG_20190129_133948.jpg

Weer een paar honderd meter verder in het dal ligt de supermooie sprengkop van de Beekhuizerbeek die vandaag bevroren is, je kunt daar mooier heen wandelen dan over deze asfaltweg hoor, ik wou het Zijpenbergbeekje even volgen.

IMG_20190129_134848.jpg

Oorspronkelijk zal het Zijpenbergbeekje de Beekhuizerbeek gevoed hebben. Rechts zie je plantjes in de sprengkop, en op deze plek komt het dal van het Zijpenbergbeekje uit.

Is het Zijpenbergbeekje bekend van vroeger? Kaarten van voor de sprengkop kan ik niet vinden. Het Aardrijkskundig Woordenboek, die de Beekhuizerbeek Bilioensche Beek noemt, zegt er in 1841 dit over:

aw beekhuizerbeek

De Zomp zou de sprengkop kunnen zijn, maar dat klinkt niet logisch: niets zompigs daar. Is het de bron op de Zijpenberg? Helaas staat bij de Z De Zomp niet genoemd. Maar ik denk het niet, De Zomp en de Beekhuizerbeek is een ander verhaal.

Alle afbeeldingen

  • tekst over Biljoensebeek
  • bron op de Zijpenberg
  • Zijpenbergbeekje
  • Zijpenbergbeekje
  • Zijpenbergbeekje
  • Zijpenbergbeekje
  • Sprengkop Beekhuizerbeek
  • Zijpenbergbeekje
  • Veluwezoom op het AHN