Aan het einde van deze werkdag in februari hebben we nog net 2 uurtjes tijd om te genieten van het mooie weer. Niet te lang, niet te ver, met zon en toch beschut, met mooie doorkijkjes en eindigend bij iets lekkers: de Hemelse Berg bij Oosterbeek, helemaal perfect.

Sprengkop van de Oorsprongbeek
foto: Mathilde

We lopen vanaf De Oude Herberg, waar bushalte, bankje, parkeerplaats en koffie mooi samenkomen, naar beneden naar het landgoed De Oorsprong. Daar begint de Oorsprongbeek met een mooie diepe sprengkop. Wat een werk moet het graven daarvan geweest zijn.

De beek is een paradijs voor liefhebbers van kabbelend schoon water en metselwerk. Het metselwerk is gemaakt met misbaksels: bakstenen die te dicht bij het vuur hebben gelegen en daardoor zijn misvormd. Sommige zijn zelfs bijna gesmolten, waardoor ze geglazuurd zijn. Daar heb ik geen foto van gemaakt, sukkel ben ik toch, gauw weer eens heen.

Stuwtjes in de Oorsprongbeek
2019

Hier ligt ook een oud zwembad dat eerst heel duurzaam door de zon werd opgewarmd: het water werd door goten geleid, zigzag heen en weer, en stroomde dan lekker warm het zwembad in. Later werd dat heel ouderwets gevonden en die installatie vervangen door iets met diesel, en dat werd te duur en nu is het zwembad buiten gebruik. Het ligt achter het hek van de tuin De Lage Oorsprong en daar ga ik zeker ook eens kijken maar dat is dan een ander verhaal.

foto Renkum Oorsprongbeek
foto: Ellen

Vanaf een grothuisje valt een meters hoge waterval waar je leuk achterlangs kunt lopen.

Onderaan de berg een wijer en molengoot, met een informatiebordje erbij. Hier stond de eerste suikerbietenfabriek van Nederland. Uit de tijd van keizer Napoleon die de handel met Engeland verbood: voorloper van de Brexit. De suikerbietenfabriek heeft drie jaar bestaan maar werd niet rendabel. Later werd er stroop en aardappelmeel gemaakt. Op deze prachtige plek stond dus een fabriek, vol stinkzooi en afval. Waar 50 mensen werkten. Vroeger was Nederland veel mooier, jaja, mooi niet. Wij genieten in de zon van onze vrije uurtjes op dit bankje, kijken uit over het dal terwijl we luisteren naar de vogeltjes en de waterval. Een aardappelmeelfabriek dus.

Waterwerk in de Oorsprongbeek
2019

Bij het kerkepaadje stroomt de beek de uiterwaarden in. Ook hier heeft gemeente Renkum zo’n mooi hek geplaatst. Geweldig, respect voor onze beken.

Oorsprongbeek
2019

Meer lezen: prachtig boek van Ruud Schaafsma over de beken in Doorwerth en Oosterbeek.

Alle afbeeldingen

  • Spreng van de Oorsprongbeek
  • Stuwtjes in de Oorsprongbeek
  • Oorsprongbeek
  • Waterwerk in de Oorsprongbeek
  • Waterval in de Oorsprongbeek