Meer en meer worden voor dieren speciale oversteekplaatsen aangelegd. Niet alleen omdat ze dan minder doodgereden worden, maar vooral omdat zo hun leefgebied wordt vergroot: dieren die leven in de middencirkel van een klaverblad, gaan uiteindelijk aan inteelt ten onder. Misschien ken je alleen de grote wildviaducten over snelwegen, maar er zijn ook kleintjes:

Eekhoorns

Langs touwen aan verkeersborden gaan eekhoorns over de A12.

Mathilde 2020.

Padden

Padden leven in de winter hoog en droog en trekken in het voorjaar naar laag en nat om te paren. Ze moeten daarbij vaak een weg kruisen: mensen zijn geneigd hun asfaltwegen precies op de grens te leggen. Dat gaat dan niet om tien padden, maar om tienduizenden die langzaam de weg oversteken. Tergend langzaam. Auto’s vermorzelen er heel wat. Op veel plekken in Nederland zijn vrijwilligers actief om in het voorjaar de padden met de hand over te zetten. Hier en daar zijn paddenduikers aangelegd. Heel eenvoudig en best goedkoop, alleen moet je de padden wel naar de duikers leiden en met minimuurtjes verhinderen dat ze alsnog de weg op gaan.

Mathilde, 2019

Vissen

Hier een vistrap in het Valleikanaal. Er zijn verschillende ontwerpen voor vistrappen, afhankelijk van de soorten vis die geholpen en het hoogteverschil dat overbrugd moet worden.

Vistrap in het Valleikanaal
Mathilde, 2020

Kleine zoogdieren

Via een ecoduiker kunnen kleinere zoogdieren, die langs de waterkant lopen, de weg oversteken. Ondersteken eigenlijk. zo’n duiker ligt niet helemaal in het water, maar heeft langs de zijkant grond. Deze in de Glanerbeek heeft een soort vleugeltjes.

Ecoduiker Glanerbeek
Ecoduiker onder de Glanerbeek. foto: Mathilde, 2019

Nog zo eentje:

Ecoduiker Renkums Beekdal
Ecoduiker onder de Renkumse Molenbeek. foto Mathilde

Deze duiker is zo groot dat dieren langs het water kunnen lopen. In de winter staat het water hier overigens veel hoger en dan moeten ze toch nog zwemmen.

Ecoduiker bij Renkum

Of de beek is zo droog dat dieren niet eens door hebben dat ze een weg kruisen.

Brug bij Heuven
Heuven bij Rheden. foto: Mathilde, 2019

De onderstaande sluis onder de Veerdam door bij Wageningen is vorig jaar opgeknapt. Via het Waterschap heb ik geregeld dat hij voortaan tussen 1 april en 1 november open staat, zodat hij door dieren gebruikt kan worden.

Sluis onder de Veerweg
Mathilde, 2018