Meer en meer worden voor dieren speciale oversteekplaatsen aangelegd. Niet alleen omdat ze dan minder doodgereden worden, maar vooral omdat zo hun leefgebied wordt vergroot: dieren die leven in de middencirkel van een klaverblad, gaan uiteindelijk aan inteelt ten onder. Misschien ken je alleen de grote wildviaducten over snelwegen, maar er zijn ook kleintjes.

Langs touwen aan verkeersborden gaan eekhoorns over de A12.

Ik zie op de foto dat deze touwen ook aan de andere kant zijn bevestigd. Ja logisch natuurlijk. Bovenop de matrixborden ligt een goot. Ik vind het reuze slim dat ze deze bestaande dingen daarvoor gebruiken: dat moet goedkoper zijn dan een nieuwe brug aanleggen, en dat is bij aanleg vaak een doorslaggevend argument.

Ecoduct voor eekhoorns over de A12
A12 2020

Deze eekhoornbrug is aangelegd in 2016. Eind 2018 was er groot nieuws want op de camera was de eerste eekhoorn op de brug vastgelegd. Onderzoekers vonden het vrij logisch dat dit zo lang duurde: het ding was nieuw, het geurspoor was nog fout, de planten eromheen waren nog niet volgroeid.

Hier het filmpje van de eerste eekhoorn op deze eekhoornbrug:

Alle afbeeldingen

  • Ecoduct voor eekhoorns over de A12
  • Eekhoornbrug