Ik typ beukenhakhout in bij Google en krijg ‘59.700 resultaten voor eikenhakhout, zoek in plaats daarvan naar beukenhakhout’. 59.700 resultaten voor eikenhakhout waar ik niet naar op zoek ben. Doorklikken levert 342 resultaten op voor beukenhakhout.

Beukenhakhout is dus zeldzaam, googelen is ook een manier om dat te onderzoeken!

beukenhakhout
Doorwerth 2019

Beukenhakhout dus. In landgoed Doorwerth zijn grote percelen beukenhakhout en dat maakt Doorwerth en aangrenzende bossen tot een ‘sterlocatie’ op de Veluwe. Eikenhakhout zie je hier overal, maar dat is een ander verhaal. Nu over beukenhakhout. Een niet zo fraaie foto zie je hierboven: mijn mobiel begreep niet zo goed waarop hij moest scherpstellen blijkbaar. Wat je ziet zijn dunnere beukenbomen die met meerdere tegelijk uit een stoof komen. Die stoof is blijkbaar meerdere keren afgehakt waarna hij weer uitliep. Een tiental jaren later kon je dan weer hakhout oogsten. Dat kon zo tientallen tot honderden jaren doorgaan met gebruik van dezelfde steeds ouder wordende stoven, totdat de moderne mens halverwege de twintigste eeuw anders besloot en geen beukenhakhout meer nodig had. De stoven liepen uit en de telgen groeiden door tot hoge bomen. Soms zie je dat dan een telg mocht blijven staan en de rest werd weggesnoeid: dat heet een spaartelg, en een bos vol dat soort bomen een spaartelgenbos. Dit is echt goed herkenbaar: je ziet dan een dikke knoestige stoof met daarop een dunne boom.

Beukenhakhout
Doorwerth 2019

In dit beukenhakhoutbos zijn op veel plekken alle telgen blijven staan. Geen onderhoud meer aan gepleegd, verlaten. Nu zijn we er blij mee en hebben we iets dat zelfs op Europese schaal bijzonder is.  Nou ja blij mee? Het wordt niet genoemd in een wandelgidsje, er staat geen infobordje bij, er is niks over te vinden op de site van Doorwerth.

Beukenhakhout werd gebruikt om houtskool van te maken. Eikenhakhout werd ook in de leerlooierij gebruikt. Ik weet niet of dat de reden is dat er veel meer van is. Misschien was het gemakkelijker, goedkoper, lukte het vaker, gingen er minder eiken dood. Ik weet het niet; internet geeft geen informatie, alleen dat Doorwerth bijzonder is vanwege het vele beukenhakhout. Volgende keer dat je daar bent: goed rondkijken dus.

Meer lezen over de omgeving van Doorwerth? In ons boek ‘Wandelen in het Doorwerth van 1847‘ vergelijken we het Doorwerth van toen met nu.

Alle afbeeldingen

  • Beukenhakhout
  • beukenhakhout