Sorry dat ik stoor. Rechts op deze site staat een doneerknop. Wij vragen vriendelijk om met 3 euro deze site en de boeken die we publiceren te steunen. Hoeft niet, mag wel.

Een stukje van deze kaart van Kempinck uit 1616 van Doorwerth heeft me vanaf het begin getriggerd:

kaart 16 Doorwerth
Kempinck, 1616. bron: Gelders Archief

Een kelder??

Ok, eerst maar eens kijken waar ik zit op de aarde. De weg van links naar rechts is de oude Oosterbeekseweg. Het is het deel waar ik nooit naar de zijkant van de weg kijk omdat ik óf veel te hard naar beneden suis, óf veel te hard moet ploeteren om boven te komen. De kelder lijkt in 1616 een omwald stuk grond te zijn in een bos. Links ervan ligt Krijegers boomse hegge, erboven twee hegge met daarin een ratstaeck – dat is een ander verhaal. Zou de wal 403 jaar na deze kaart nog op het AHN zichtbaar zijn?

AHN Renkum kelder 2019
bron: AHN

Wow, ja hoor. Een klein hoekje is opgesnoept bij de verbreding van de nieuwe Oosterbeekseweg, maar verder ligt De Kelder er nog! Ik moet zoeken tussen de oude Oosterbeekseweg en de VanderMolenallee vlak voor die tesamen komen. Even ten westen van de GSM-zendmast.

Op de kaart van Van Geelkercken staat hij ook:

En ook op de kaart van Thomas Witteroos van het Coenenbosch, een kaart uit 1570:

Kaart van Thomas Witteroos, 1570, van het Coenenbos.
GA 1403-0004

Zie dit detail:

Detail van de kaart van Witteroos van het Coenenbos.

Wat zou de kelder zijn geweest? Op het AHN is het omwalde stuk ongeveer 50*50 meter groot. Op het WNT staat eigenlijk maar een betekenis van het woord kelder: een ondergrondse ruimte. Zat hier een ondergrondse ruimte? Was dit een diep uitgegraven perceel, waarvan de grond gebruikt was om een wal op te richten? Was dit zo diep uitgegraven dat het de naam Kelder kreeg?

Ik heb geen idee, dus ik lees graag suggesties.

Meer lezen over de omgeving van Doorwerth? In ons boek ‘Wandelen in het Doorwerth van 1847‘ vergelijken we het Doorwerth van toen met nu.