Dit is een schets van de omgeving van sportpark de Zoom bij Wageningen in 1799.

kaart 18
GA 016-548

Eerst oriĆ«nteren. Het noorden is links. Onderaan ligt de Heijwegh langens de Wildgrav , nu de Zoomweg. Ten oosten van de Zoomweg (dus op de kaart erboven) lees ik van links naar rechts: Dit is hetgeen verzogt word te hebe omgeven 10 Morgen Nr 1. met in de hoek Zandgaete. Rechts daarvan Heijlen Honger Camp met hune Eijke Walle en dan een Bouwland dat doorsneden wordt door de Dolderwegh. Ten zuiden (rechts dus) van de Gertijenswegh [Geertjesweg] een groot omwald perceel met daarin Renessen Camp. Dat veld wordt doorsneden door de Harnijeswegh.

Aan de westkant van de Zoomweg (onderaan dus) liggen ook percelen. Van links naar rechts: aan weerszijden van de Heijwegh door Schaatsenhout (nu Heidepark) ligt het Schaatsenhout. Dan komt Land, Hout, Landerijen en dan ben ik bij de Dolderwegh. Ten zuiden van de Gertijenswegh ligt Land, Hout, Hout tot aan de Harnijeswegh.

De kruisende wegen zijn een gemakkelijk aanknopingspunt om deze percelen te lokaliseren. In de Hongerkamp (waarschijnlijk slaat dit op een Hongarenkamp, wat we vroeger een Zigeunerkamp en nu een woonwagenkamp zouden noemen) ligt nu de helft van Sportpark De Zoom. In de zandgaten ligt nu een hondentrainingsveld. De rest past zich daar omheen. De westkant is lastiger. Er liggen ook nu nog kleine bossen ten westen van de Zoomweg en dat zullen delen van het Schaatsenhout zijn, maar of die op dezelfde plek liggen, is me niet duidelijk. Uiteindelijk kom ik tot deze kaart, geschetst op het AHN:

ahn moft 1800 percelen

Groen is de wildwal en de Zoomweg erlangs, rood de wegen op de kaart, blauw de percelen ten oosten van de Zoomweg. Perceel nr 1 (van Van Rijn of Ockerse) is nu bos met een trimbaan en een hondenveld in de zandgaten. Ten zuiden daarvan ligt in de Hongerkamp nu sportcomplex De Zoom. De wal rond de Hongerkamp ligt er grotendeels nog: zeker aan de achterkant is hij goed herkenbaar. Het noordelijke deel van het Bouwland is bij het sportcomplex getrokken, maar de weg ertussen (langs de kantine van de Golfvereniging) ligt er nog net zo, voor de goede kijker is het duidelijk een oud weggetje. Dat pad volgt de bocht die op deze kaart staat, dat is leuk! Het komt uit bij het fietspad. Op het zuidelijke stuk van het Bouwland staat Villa Sanoer en twee nieuwe landhuizen. Midden door de Renessenkamp loopt een leuk wandelpad langs oude beuken: ik denk dat Van Lynden Van Hemmen die beuken heeft gepoot.

De percelen ten westen van de Zoomweg heb ik met donkergroen aangegeven. Opvallend dat een deel van het Schaatsenhout er nog ligt, en ook het bos tegenover de zandafgraving ligt er nog. Er verandert niks in Nederland.

Ik ben toe aan een wandeling om dit allemaal in het veld te gaan bekijken. En ik ga het stuk lezen dat erbij hoort; hieronder de tekst voor abonnees.

Abonnees hebben toegang tot:

  • transcripties van teksten op kaarten;
  • pdf’s van onze in eigen beheer uitgegeven boeken;
  • artikelen, sommige gepubliceerd en andere niet;
  • de serie Zandbanken in de Rijn (2022);
  • de serie het Merckendal (2023);
  • een boekenkast vol transcripties van losse stukken zoals charters, plakkaten, verordeningen, processtukken, verbalen en wat ik maar tegen kom aan interessante teksten over het landschap en landgebruik in vroeger tijd.

Alle afbeeldingen

  • De kaart uit 1799 op het AHN
  • De Zoomweg in 1799