Lekker uitwaaien over De Wageningse Berg waarbij mijn gids een kaart is uit 1799. Kan ik daarop lopen? Ik teken mijn route in. Mijn fiets staat rechts onderin.

detail 38880

Ik zet mijn fiets waar de Harnjesweg van de Bosrandweg afschiet. Dat is niet zo’n rechthoekig kruispunt als op de kaart van 1799, en ook toen was dat al niet zo.

foto Harnjesweg Moft Wageningen
Harnjesweg in 2019, foto Mathilde

De Harnjesweg is nu een smal wandelpad en niets vertelt me dat dit paadje vroeger de belangrijke Harnjesweg was. Zal ik hier zelf maar een bordje bij zetten? Rechts van me het AZC op de heuvel. Links een meidoornhaag en een wit landhuis. Op de oude kaart was dit allemaal Renessecamp.

Ik kom op een kruising die middenin de Renessecamp moet liggen: de Harnjesweg kruist hier met een oud grenspad waaraan nog enkele majestueuze beuken staan. Rechts in de verte het hek van het AZC; tot voor kort kon je hier doorlopen.

foto Wageningen Moft Renessecamp
de wal van Van Lynden van Hemmen door de Renessecamp, foto Mathilde 2019

Ik vermoed dat Van Lynden Van Hemmen deze beukenrij gepoot heeft toen hij de helft van de Renessekamp kocht om daar tabak te verbouwen. Zijn veld is nu de wijngaard, en loopt rechts door over het AZC en het mountainbiketerrein tot aan de Domeinweg. Dat deel is bos, en dat was in 1809 ook al zo: de helft van zijn terrein was tabak, de andere helft bos. Er verandert hier ook nooit iets.

Ik loop rechtdoor tussen de twee wijngaarden door en kom op de Scheidingslaan. De Harnjesweg gaat rechtdoor. Ik ga rechtsaf de Scheidingslaan op, de hond op de foto wijst de weg.

foto Wageningen Moft Harnjesweg
Harnjesweg door het bos, foto Mathilde 2019

Rechts van me is de wijngaard. In 1799 is dit een deel van de Renessecamp. Later werd dit het tabaksveld van Van Lynden van Hemmen.

foto Wageningen Moft Scheidingslaan
De Scheidingslaan naast de wijngaard, foto Mathilde 2019

Ik loop nu richting het parkeerterrein dat op zondagmiddag altijd vol auto’s staat: dit is hondenlosloopgebied en de honden genieten. Links kijk ik de Domeinweg in. Als ik precies met mijn rug naar de Domeinweg ga staan, zie ik hoe hij vroeger rechtdoor gelopen moet hebben, zie foto. Dit is nu een terrein voor tiny houses.

foto Wageningen Moft Scheidingslaan
Tiny Houses en parkeerterrein aan het begin van de Scheidingslaan bij de Domeinweg. foto Mathilde 2019

Ik draai me om en loop de Domeinweg in. Dit ligt buiten mijn wandelkaart uit 1799. Op de kaart van 1809 staat dat hier vlak daarvoor beuken zijn gepoot, maar de beuken die er staan zijn geen 200 jaar oud lijkt me zo.

foto Wageningen Moft Domeinweg
De Domeinweg, foto Mathilde 2019

Ik ga een eind verderop op de Smalle Weg linksaf en dan op de Harnjesweg weer linksaf en dan ben ik weer op het kruispunt met de Scheidingslaan met recht voor me de wijngaarden. Ik ga rechtsaf en loop nu de Scheidingslaan naar het noorden op. Links van me de Renessecamp, rechts van me de Provinciale Camp: beide staan op de kaart van 1799.

foto Wageningen Moft Renessecamp
De Renessecamp westelijk van de Scheidingslaan, foto Mathilde 2019
foto Wageningen Scheidingslaan Moft
Het Provinciale Camp oostelijk van de Scheidingslaan, foto Mathilde 2019

Bij de Geertjesweg steek ik over. De Scheidingslaan loopt hier langs Villa Sanoer en daarna achter sportpark De Zoom, voorheen De Hongerkamp. Het is geen laan, meer een zelfgemaakt pad langs een wal met beuken. Op de kaarten van 1793 en 1799 wordt ook niet van een laan gesproken: aanvankelijk was het niet meer dan een rij pollen. In 1799 lag hier een dikke wal rond De Hongerkamp en die ligt er nog net zo.

foto Wageningen Scheidingslaan Hongerkamp
De wal rond de Hongerkamp, foto Mathilde 2019

Aan het einde van het sportpark begint rechts een rij oude beuken. Deze rij is mij als grens onbekend en een ander verhaal. Ik loop rechtdoor. Links van me het veld van Van Rijn of Ockense (nummer 1 op de kaart uit 1799), rechts particuliere landbouwgrond. De Scheidingslaan, hier overigens meer een weggetje, loopt kaarsrecht door tot aan Heidepark. Ik draai me om en loop een eindje terug.

foto Wageningen Scheidingslaan Heidepark
De Scheidingslaan vlakbij de Heidekamp. foto Mathilde 2019

Op de hoek met het sportpark ga ik rechtsaf en loop door het bos, in 1799 werd dit het veld van Van Rijn en Ockense (nr 1). In 1799 lagen in de hoek zandgaten, en inderdaad is de grond hier zandig: het eerste zand op de route. Ik kom op de Zoomweg. Aan de andere kant een bosje wat een restant van het Schaatsenhout zal zijn. Verderop rechts zie ik nog twee restanten daarvan. In het bosje recht voor me zie ik de wildgraaf mooi hersteld, maar ik vraag me af of hij op de juiste plek ligt. Ik ga linksaf op de Zoomweg tot aan de ingang van het Sportpark en ga linksaf het Sportpark op. Ik loop nu op de grens tussen de Hongerkamp en het Bouwland daar ten zuiden van, en wil de wal rond de Hongerkamp terugvinden.

foto Wageningen Dolderwegh De Zoom
Een oude wal dwars door het sportpark De Zoom. foto Mathilde 2019

Ik loop inderdaad over een oude weg langs een eikenwal: leuk, zo’n oud element in een sportpark. Ik loop ongehinderd het sportpark over en kom aan de achterkant weer op de Scheidingslaan. Ik ga rechts, ben al snel weer op de Geertjesweg en ga weer rechts. Rechts van me Villa Sanoer, links de Renessecamp. Na een paar honderd meter begint links een oud pad omzoomd door oude aftandse beuken: dit pad snijdt de Renessecamp middendoor. En dat klopt want Van Lynden had de helft gekocht. Ik kom langs een immense beuk die hij vast zelf gepoot heeft zo rond 1800.

Even verder kom ik weer op het wandelpad dat voorheen de Harnjesweg was. Ik ga hier rechts en zie al snel mijn fiets weer staan.

Meer over De Wageningse Berg