Scrollend op het AHN kom ik allerlei microreliëf tegen op de Veluwe. Er liggen vooral heel veel wallen, maar nu stuit ik op miniwalletjes of richeltjes, kijk met me mee. Dit is in het Otterlose Buurtbos: in het bos zie je er zoals gewoonlijk niets van, op het AHN wel.

IMG-0309
Otterlose Buurtbos op het AHN

Wat zou dit kunnen zijn? Dit zijn richeltjes, geen perceelsgrenzen, wildkeringen, windkeringen, of wat dan ook. Links onderin zie je het zand van het Mosselse Zand (de noordweststrook, wie het daar kent weet nu  waar ik zit). Het spoor van de richels doet me nog het meeste denken aan het zandzaaien, maar dan omgekeerd. Of zijn dit geen richels maar ook greppels? Ik maak een doorsnede en krijg dit:

IMG-0310 ahn ede
Otterlose Buurtbos op het AHN, bewerking Mathilde

Wat ik ook doe, ik krijg de richeltjes niet als walletjes in de doorsnede. Bij het kruisje is het richeltje zelfs het diepste punt. Ook het wat grotere bultje is op de doorsnede niet te zien. Of zijn het toch greppels? Nee, op het gekleurde AHN zijn het duidelijk richels.

En dan ziet G iets: die hoogteverschillen op het hoogteprofiel zijn maar liefst tien meter. Daar klopt helemaal niets van, het is een heel gewoon bos, ik heb daar nog nooit richels gezien. Wat een mysterie.

Meer over Otterlo