Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.

kaart 17 Geelkercken
GA 5436-1661-70

Eerder heb ik al deze kaart van Van Geelkercken over de huidige topografische kaart gelegd. Maar een paar dingen zitten ons niet lekker. En dat gaat over de Hindekamp.

  • De percelen in De Ginkel heeft Van Geelkercken heel precies getekend, maar komen niet overeen met de huidige topografische kaart. Dat lijkt logisch omdat er 370 jaar tussen zit, maar waarom zou je een perceel wijzigen?
  • De NWhoek tekent Nicolaes als een halfrond veld. Op de huidige kaart ligt een veld dat daar perfect mee overeenkomt. Zou dat in te passen zijn?

In 1768 maakt Berger een kopie van dit stuk bij de Hindenkamp, en ook hier: het lijkt echt perfect op het huidige kwartronde veld. Kan het of kan het niet?

De Ginkel in 1768
kaart 20 Ede topo

Over het algemeen zien we op het AHN meer dan in het veld, maar fietsen is leuk, het is mooi weer, en onderweg kom je altijd nieuwe dingen tegen. Je ziet het pas als je het doorhebt, zei Cruijff, en dat is zo waar. Met frisse blik kijken we naar de dingen om ons heen. We zijn hier zo vaak geweest, zien we iets nieuws?

Ik probeer de kaart in te tekenen op de topokaart van 1850, en ik raak in verwarring. De halfronde percelen in de NWhoek van de Hindekamp blijken midden in de natte vles te liggen: is het voorstelbaar dat de Hindekamp nat is geworden en verplaatst? Ik denk het niet; ik denk dat de boerderijen in 1850 en in 1652 op dezelfde plek liggen. Ik teken de boerderijen in zoals ze nu liggen, maar ik voeg toch een verlaten Hindekamp toe op de plek die Nicolaes aangeeft in 1653. Niet dat ik enig bewijs heb: ik zie geen sporen op het AHN, en daar blijft weinig verborgen. Ik kom tot dit:

image_f5ad956e-e072-442b-ba2b-814096cbef25.img_0329

Het lijkt me niet goed, ik laat deze hypothese vallen. De Hindekamp lag waar nu de Hennekamp ligt, en de halfronde velden die Nicolaes tekent zijn NIET de halfronde velden in het noorden, maar de velden bij de Hennekamp.

Totdat iemand me overtuigt van het tegendeel.