[Eerste versie 8 maart 2020, bijgewerkt 28 oktober 2020]

Op deze kaart uit 1722 tekent Elshoff het Reemsterveld.

Reemst in 1722
GA 409-1538-0001

Ik kijk vandaag naar de westgrens:

Hier tekent Elshoff een knik in de grens en schrijft daarbij: Koerts Huttepol, op andere kaarten schrijft hij ook wel Koerhuttepol. Is dit de hut van Koert? Of is dit een uitkijkhut voor de jacht of aan de grens – koeren is immers uitkijken? Bij de pol staat een tekst:

soo sommige meenen sou op dese pol de scheijdig loopend

Tja, landmeters werden niet vanwege hun taalvaardigheden aangenomen. Maar goed, de grens loopt dus ‘volgens sommigen’ via deze pol. Dat is wel raar: een pol is een kunstmatig bultje dat opgeworpen werd als grensmarkering. Of is dit misschien een grafheuvel? Of een heuveltje om uit te kijken (koeren)? Dan zal er geen grenspaal op staan. Elshoff tekent wel degelijk een blokje op de pol, een steen vermoed ik. Geen hut lijkt me.

Het echtpaar Van Pallandt – Torck, eigenaars van kasteel Rozendael en dus van Reemst, heeft beuken langs de grens laten zetten halverwege de 19de eeuw, en die beuken staan er nog. Ze zijn aan het einde van hun leven, zijn begroeid met tonderzwammen, staan dood rechtop of liggen om.

Inderdaad zit hier een knik in de oude beukenrij. Hier een foto van de andere kant, dat op het punt waar ik sta een knik in de rij zit, moet je maar aannemen. Net achter mijn fiets ligt een kleine wal en het lijkt alsof er vroeger een pad heeft gelopen tussen wal en bomen.

Op dit punt steekt een roodwit wandeling de grens over. Hier verlaat je dus Reemst en kom je in Hindekamp. Of andersom natuurlijk. Jammer dat zoiets niet even vermeld staat in het wandelboekje.

Klopt de knik? De hoek wel maar de afstanden niet. We zitten te ver zuidelijk, of zitten we goed en heeft Elshoff de knik te zuidelijk getekend? Ik denk het niet, want de grens is juist waar deze kaart om draaide.

Ik teken de knik op een andere plek door de zuidelijke beukenrij verder door te trekken en krijg dit:

Mossel op AHN

De Koerhuttepol, ik heb hem.

Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.