We fietsen weer eens naar Reemst en Mossel op zoek naar verrassingen. En zoals altijd vinden we die weer waar we ze het minst zoeken. We komen bij een grenspaal!

Grenspaal bij de Koerhuttenpol
Reemst 2020

De dubbele beukenrij is aangeplant door het echtpaar Van Pallandt – Torck halverwege de 19de eeuw. Zij waren toen de eigenaars van kasteel Rozendael, en Reemst en Mossel (het huidige Planken Wambuis) hoorde daarbij. Zij lieten rond Reemst en langs de grote lanen een dubbele beukenrij planten. Die dubbele beukenrij moet een indrukwekkend gezicht zijn geweest op de kale heide.

Meer over deze beukenrij.

De grens langs Reemst bij de Koerhuttenpol
grens Ginkel Reemst

Naast de beukenrij is op deze foto links onderaan een kleine grenspaal te zien. Nummer O-75. Deze grenspaal is neergezet door het Ministerie van Oorlog toen de Eder Heide militair gebied werd. Ik sta hier precies op de hoek van deze heide. Die is inmiddels allang geen afgesloten militair gebied vol schietbanen meer – dat hekje houdt echt niks tegen – maar eens was dat anders.

Bovendien sta ik hier bovenop een heuveltje. Als je de bomen wegdenkt, dan zou dit een uitzichtpunt van jewelste zijn. Je moet vanaf dit punt Ede kunnen zien (zeker de Enka-toren) en de mast van Arnhem.

Ik sta dus op een heuveltje op de grens van Reemst en op de hoek van de Eder Heide. Waar ben ik? Hier de kaart van 2018:

Mossel op de topografische kaart
topotijdreis

Het kleine bovenste rode rondje, is het uitzichtpunt Valenberg. Het uitzichtpunt ligt op een lange dijk. Dat is geen dijk natuurlijk, maar een duin dat gevormd is in het Weichselien. Geen berg, maar wel een mooi uitzichtpunt. Mijn grenspaal staat op het andere rode rondje midden op de uitsnede.

Laten we eens kijken op de kaart uit 1922 toen dit militair gebeid was. Ik heb het uitzichtpunt Valenberg en deze grenspaal ingetekend.

De grens van Reemst in 1922
topotijdreis

Wat is er sinds 1922 veel bos bijgekomen. Ik zie dat mijn grenspaal bij de Valenberg ligt. Het punt van de RijksDriehoeksmeting, Signaal Valenberg, ligt ten noordoosten op 52 m +NAP.

Ik ga terug naar 1881, toen de Eder Heide nog geen militair terrein was:

De grenspaal van Reemst in 1881

Ik sta ineens bovenop de Valenberg! Toen Signaal Valenberg werd geplaatst werd het waarschijnlijk zo genoemd naar de dichtstbijzijnde top-met-naam.

Die Valenberg heeft in de loop der eeuwen toch een kilometer gewandeld.

Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.

Alle afbeeldingen

  • Grenspaal bij de Koerhuttenpol
  • De grens van Reemst in 1922
  • De grenspaal van Reemst in 1881
  • Mossel op de topografische kaart
  • De grens langs Reemst bij de Koerhuttenpol