Sorry dat ik stoor. Rechts op deze site staat een doneerknop. Met 3 euro kunt u deze site steunen. Voor een kop koffie onderweg. Hoeft niet, mag wel.

Koning-Stadhouder Willem 3 leefde in de 17de eeuw, woonde op het Loo bij Apeldoorn en zag de Veluwe als zijn jachtgebied. Gelukkig voor hem waren grote delen daarvan zijn eigen bezit, en andere delen in bezit van vrienden. Zoals de eigenaars van kasteel Roosendael en kasteel Doorwerth. Tussen het Loo en deze en andere kastelen liet Willem eind zeventiende eeuw kaarsrechte wegen aanleggen. Dan kon hij snel van het ene jachtgebied naar het andere met zijn gevolg. Bovendien liet hij een weg aanleggen van Dieren naar De Ginckel. Die loopt door Reemst, en dat is een ander verhaal.

Stukken van deze wegen bestaan nog; bijvoorbeeld bij Dieren is de Koningsweg nog altijd een kaarsrecht wandelpad door het bos. Andere stukken zijn verdwenen: na de dood van Willem 3 verloren ze hun betekenis. Maar op het AHN wordt de geschiedenis weer zichtbaar en kun je de Koningswegen prachtig volgen. Op enkele plekken, waar natuurbeheerders heide afplaggen bijvoorbeeld, verdwijnen ze en ook in bossen zijn ze soms lastig te zien. In het veld is het nog veel lastiger.

De Koningsweg van Dieren naar Ginckel loopt oost-west en die van Het Loo naar Doorwerth noord-zuid, en die kruisen elkaar dus. Die kruising ligt nu in het bos in Park de Hoge Veluwe even ten zuiden van het Aalderinksveld. Wij zoeken die kruising op. Ik loop over het veld over de eeuwenoude weg en sein naar Geert. Hij tekent een lijn op de grond. De oostwestweg vinden we ook, en dan zien we ook de kruising. Een kruispunt van laagtes, een onduidelijke kuil tussen de bomen. We hebben hem.

Kruispunt van Koningswegen bij het Aalderinksveld

Nu willen we daar een handwijzer zetten, dat zou toch leuk zijn middenin het bos? Een handwijzer met de afstanden:

De Koningsweg naar Het Loo: 23,2 km
De Koningsweg naar Hof te Dieren: 18,2 km
De Koningsweg naar Kasteel Doorwerth: 8,3 km
De Koningsweg naar De Ginckel: 6,7 km

Geen handwijzer helaas. Maar de volgende keer dat je bij het Aalderinksveld bent, kun je net als wij even het verkeer regelen midden op de onzichtbare kruising in het bos.