Meer over Renkum, Otterlo, Planken Wambuis, Mossel en Reemst lees je in ons boek ‘Over de Vossenweg’. We lopen van Heelsum naar Otterlo en beschrijven wat we tegenkomen: geologie, landschap, bodem, vegetatie, oude wegen, grenspalen, en nog veel meer. Het boekomslag in de rechterkolom leidt naar bol.com. Je kunt het ook bestellen in je eigen boekwinkel.

Het Reemsterveld was vroeger in bezit van kasteel Rosendael. Twee welvarende landbouwenclaves vielen erbuiten: Mossel en Reemst (nu Oud-Reemst). Dat was een doorn in het oog van de Hoge Heren en Dames van Rosendael. In het begin van de 17de eeuw stichtten ze tegen de westgrens van Reemst een nieuwe landbouwenclave: West-Reemst, nu Nieuw-Reemst. Maar het was niet genoeg: ze wilden Mossel en Oud-Reemst ook. In 1722 of 1725 (verschillende bronnen, verschillende jaartallen) was het zover: echtpaar Torck – Van Hoorn kocht de twee enclaves, het landgoed was compleet. He he, eindelijk.

Om dit te vieren lieten ze door B. Elshoff een serie kaarten maken. De serie bestaat uit een overzichtskaart van het Reemsterveld plus detailkaarten van Oud-Reemst, Mossel en Nieuw-Reemst. De eerste kaart is de overzichtskaart.

Elshoff 1722: GA 0409-1538

Plus dus drie detailkaarten. Die van Oud-Reemst lijkt anders dan wat wij nu als Oud-Reemst zien, maar Oud-Reemst is alleen het deel ten oosten van de Harderwijkerweg. Let op, het noorden is links.

Oud-Reemst, Elshoff 1725 GA 0409-1621
Mossel, Elshoff 1722. GA 0409-1538-0002
Nieuw-Reemst. GA 0409-1538-0003

Tenslotte vind ik in het Gelders Archief drie kaarten die volgens mij ook van Elshoff zijn en schetsen zijn voor de overzichtskaart. Volgens het Gelders Archief zijn de kaarten anoniem en uit 1750, maar ik denk niet dat dit klopt.

Schetskaart, Elshoff. GA 0409-1612-0001
Schetskaart, GA 0409-1612-0002 Elshoff.
Schetskaart, Elshoff. GA 0409-1612-0003

Tenslotte is er nog deze kaart die in het Gelders Archief staat als ‘Bietvelden gelegen in het Reemsterveld langs de Amsterdamse Weg in Ambt Ede’, anoniem en met jaartal ca 1774. Het handschrift lijkt bijzonder op de kaarten van Elshoff, dus die neem ik ook maar in deze serie mee. Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee waar ik deze kaart moet situeren, hopelijk gaat dat lukken. Leuke puzzel. Maar Bietvelden in Reemst? Heetvelden waarschijnlijk.

Anoniem, GA 0409-1617