We lopen van Heelsum via Mossel naar Otterlo over de oude, niet meer bestaande Vossenweg. Hier onze route op de geomorfologische kaart. Eerst lopen we over roze sandr, dan kruisen we de rode stuwwal, waarbij we de Ginkelse Poort oversteken, en dan lopen we over geel stuifzand in het Glaciale bekken van Otterlo. Eigenlijk lopen we altijd rechtdoor, want de Vossenweg was de kortste weg van Heelsum naar Mossel, en hoewel hij niet meer bestaat, kun je er prima langs lopen.

De Vossenweg op de geomorfologische kaart van Nederland, bewerking Mathilde 2020

We kijken onderweg naar geologie, geomorfologie en bodem: drie onderwerpen waar in de meeste wandelboeken alleen bij de inleiding aandacht voor is, maar wij maken duidelijk wat je onderweg echt ziet en hoe je dat herkent. Ook kijken we naar vegetatie, en dan met name de relatie tussen de vegetatie en geologie, geomorfologie en bodem. Uiteraard kijken we ook naar oude wegen, wallen, grenspalen (eentje), ANWB-paddenstoelen: kortom, naar alles waar we langs lopen.

De Jonkershoeve in 1656 op een kaart van Van Call.

Iemand heeft in zijn eigen tuin zelfs een straatnaambordje gezet:

Het enige straatnaambordje met de Vossenweg. Foto Mathilde 2020
Ruïne van het landhuis De Boschhoeve van familie Raat uit Delft. Foto: Mathilde, 2020
Stuifzandeieren en de Paalberg.

De Vossenweg in 1610 op een kaart van Kempinck.
Doorbraakdal de Ginkelse Poort (door ons bedachte naam) door de Stuwwal van Reemst. AHN.
Tonderzwam groeit altijd perfect horizontaal. Dus als een boom omvalt, staat de oude generatie de verkeerde kant op. Foto: Mathilde 2020.
De wal tussen Ginkel en Reemst
De grenswal tussen Ginkel en Reemst. Foto: Mathilde, 2020.
De uitgestoven laagte langs het Mosselse Pad. Hier is al het zand weggestoven (en dat ligt nu in het Mosselse Zand of misschien wel bij Pampel). Hier groeit niet veel behalve armzalige berken, dophei en korstmossen. Foto: Mathilde 2020.

En nog veel meer. Lijkt het je wat? Het boek is te bestellen in elke boekhandel.

Inkijkexemplaar (pdf van 17 bladzijden).

Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.