Moet je eens kijken wat ik tegenkom op het AHN: richels in het Otterlose Buurtbos. In het bos zie je er niets van; het is een heel gewoon dennenbos.

IMG-0310 ahn ede
Otterlose Buurtbos op het AHN, bewerking Mathilde

Wat zou dit kunnen zijn? Dit zijn richeltjes, geen perceelsgrenzen, wildkeringen, windkeringen, of wat dan ook. Links onderin zie je het zand van het Mosselsezand (de noordweststrook, wie het daar kent weet nu  waar ik zit). Wat ik ook doe, ik krijg de richeltjes niet als walletjes in de doorsnede. Bij het kruisje is het richeltje zelfs het diepste punt. Ook het wat grotere bultje is op de doorsnede niet te zien. Of zijn het toch greppels? Nee, op het gekleurde AHN zijn het duidelijk richels.

En dan ziet G iets: die hoogteverschillen op het hoogteprofiel zijn maar liefst tien meter. Daar klopt helemaal niets van, het is een heel gewoon bos, ik heb daar nog nooit richels gezien. Wat een mysterie.

Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.

Oplossing van de puzzel:

X geeft een deel van de oplossing, zie de reacties hier onder: bij een hoogteprofiel meet je de boomtoppen en niet het maaiveld. Waarmee deze tool, die ik regelmatig gebruik, meteen waardeloos wordt in ons vlakke land. Dat vind ik niet leuk.

Alle afbeeldingen

  • Het Otterlose Buurtbos op het AHN