Moet je eens kijken wat ik tegenkom op het AHN: richels in het Otterlose Buurtbos. In het bos zie je er niets van; het is een heel gewoon dennenbos.

Wat zou dit kunnen zijn? Dit zijn richeltjes, geen perceelsgrenzen, wildkeringen, windkeringen, of wat dan ook. Links onderin zie je het zand van het Mosselsezand (de noordweststrook, wie het daar kent weet nu waar ik zit). Wat ik ook doe, ik krijg de richeltjes niet als walletjes in de doorsnede. Bij het kruisje is het richeltje zelfs het diepste punt. Ook het wat grotere bultje is op de doorsnede niet te zien. Of zijn het toch greppels? Nee, op het gekleurde AHN zijn het duidelijk richels.
En dan ziet G iets: die hoogteverschillen op het hoogteprofiel zijn maar liefst tien meter. Daar klopt helemaal niets van, het is een heel gewoon bos, ik heb daar nog nooit richels gezien. Wat een mysterie.
Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.
Oplossing van de puzzel:
X geeft een deel van de oplossing, zie de reacties hier onder: bij een hoogteprofiel meet je de boomtoppen en niet het maaiveld. Waarmee deze tool, die ik regelmatig gebruik, meteen waardeloos wordt in ons vlakke land. Dat vind ik niet leuk.
AHN schijnt alleen als je profielen van meer dan 500m maakt, daadwerkelijk het maaiveld te pakken en niet ‘de boomtoppen’.
ooh echt? Dus ik moet voortaan lijnen trekken van minimaal 500 meter lang. Weer wat geleerd.
Het hoogteprofiel geeft gewoon de boomtoppen weer. Die meet niet ‘Maarveld/Hillshade’ hoogtes. Bij de AHN3 zie je deze richels, in AHN2 zijn ze niet te zien. Je kan wel gewoon hoogteprikken en dan betreft het maar hoogteverschillen van wat decimeters.
Het klopt dat je bij prikken ziet dat het om decimeters gaat. Maar dat je bij een hoogteprofiel standaard boomtoppen meet, dat heb ik nooit geweten en dat wordt nergens verteld op de site van AHN. Dat vind ik merkwaardig.
Mee eens. Je kan het zelf testen door hetzlfde hoogte profiel op de maaiveld en de gewone kaart te laten maken. Ik wist het eerder ook niet, maar doe ook nooit iets met die maaiveldkaart.
Ja ik merkte het ook en ben eerlijk gezegd verbijsterd.
Beste Mathilde,
Wij zijn bijzonder blij dat jullie geregeld blogs publiceren over de landschapshistorische informatiewaarden van bodem- en reliëfkenmerken in hun onderlinge samenhang. Ze verdienen namelijk veel meer aandacht en waardering van wetenschappers, beleidsmakers en de samenleving dan ze krijgen. Waarom we derden al meermalen op jullie activiteiten attendeerden.
Ook wij weten geen raad met het reliëf dat volgens het AHN het Otterlose Buurtbos zou verlevendigen. Al jaren geleden troffen wij bij het opsporen van behoudenswaardige informatieve landschapskenmerken in het door de steile flanken van imposante barrièreduinen omarmde, vrijwel vlakke delen van het bos namelijk nauwelijks enig microreliëf aan. Het is bovendien niet zo waarschijnlijk dat de bosvegetatie het er bijna overal maskeert.
Het door AHN gepresenteerde patroon doet ons denken aan markeringen van perceelsgewijs begrensde en verdeelde gebruiksrechten in het kader van een gemeenschappelijke exploitatie door een buurtgemeenschap. Ook dachten we even dat de reeksen bulten restanten zouden kunnen zijn van dammetjes die uit de hoger gelegen omgeving afkomstig kwelwater opvingen.
Al met al is het Otterlose Buurtbos dus voer voor geomorfologen en andere landschapshistorici.
Hartelijke groeten van Henk Visscher (Stichting Telluris).
Die richels zijn duidelijk troggen, diepe troggen,
en het bultje in het midden is echt een bultje.
Het is daar niet echt vlak; de stralen kaatsen op een diepte
van gemiddeld 10 meter diep terug naar de sensor in het vliegtuig.
Het raadsel zit in de losse ondergrond.
(een meetartefact).
Op de gekleurde AHN zie je dat de troggen hoger liggen. Het bultje ook. Op de profieldoorsnede ziet het er helemaal onbegrijpelijk uit met hoogteverschillen tot 10 meter, maar als je punten aanklikt zie je dat het om decimeters gaat.
Die hoogteverschillen lijken ca. 10 m te zijn?
Dat zal toch niet waar zijn?
Als je ze in het veld nauwelijks ziet?
Het zal 10 cm zijn, denk ik.