Op deze kaart van Van Geelkercken uit 1655 zie je de Maanderdijk als grens tussen Bennekom en Maanen, maar die dijk loopt niet verder door dan langs de polders van Wageningen en Bennekom. In het verlengde tekent Nicolaes een oranje balk. Dat was toen een imaginaire lijn door het veen waar een metertje meer of minder toch niets uitmaakte. Tot het veen interessant werd.

Het Binnenveld in 1655
GA 0306 252 0001

Op die balk ligt nu de Meentdijk, zie de bovenrand van het gele blok op de volgende kaart.

In 1390 wordt deze grens door het veen tussen Bennekom en Maenen afgebakend door Hertog Willem van Gulick. De rechter van de Veluwe gaat daartoe met een ambtman en 14 omwonenden het veen in. Er zijn Bennekommers en Maaners bij om ruzie te voorkomen. Ze zetten bakens en palen neer, wat mij een heel gedoe lijkt in veen.

Voor dat werk krijgen de rentmeester Badert van Stampraede en de ambtman Arnt toe Boekop twaalf morgen van het veen, eerlijk verdeeld tussen een deel van Bennekom en een deel van Maanen.

De veertien omwonenden krijgen niets, maar hebben het wel zonder argelist gedaan. Wat een leuke tekst, dat geeft echt een inkijkje in hoe het er in 1390 aan toe ging. Wow, dat is 631 jaar geleden.

Mijn boek ‘Water in het Binnenveld‘ gaat over de watergeschiedenis van het Binnenveld en staat vol kaarten, tekeningen en foto’s. Inclusief een wandelroute, fietsroute en wensroute. Plus een paar korte transcripties van stukken die een cruciale rol hebben vervuld. Als je de link volgt, zie je ook ook een link naar bol.com waar je het boek kunt inzien. Vind je 25,55 te duur? Ik ook, maar mijn eigen marge is maar 1 euro per boek: boeken zelf uitgeven is nou eenmaal duur. Toch heb ik een oplossing: de pdf van dit boek kun je kopen voor 7 euro. Minder mooi, wel goedkoper.

Ik heb over de Bennekomse Meent een groeiboek gemaakt dat abonnees kunnen downloaden. Niet-abonnees kunnen het kopen voor 7 euro. Niet uitprinten, want zodra het boek verder is gegroeid, krijg je per e-mail een update. In het groeiboek een transcriptie van diverse teksten en achtergrondinformatie over het landschap.

Abonnees hebben toegang tot:

  • transcripties van teksten op kaarten;
  • pdf’s van onze in eigen beheer uitgegeven boeken;
  • groeiboeken;
  • monografieĆ«n;
  • premium content met transcripties van losse stukken zoals plakkaten, verordeningen en wat ik maar tegen kom aan interessante teksten over het landschap en landgebruik in vroeger tijd.