Het Reemsterveld is eeuwenlang jachtgebied van kasteel Rozendael geweest.

Een doorn in het oog voor de hoge heren en dames in Rozendael was dat in het Reemsterveld twee zelfstandige welvarende landbouwenclaves lagen, Reemst en Mossel, en die waren niet van Rozendael. Verder bracht het Reemsterveld niet zoveel op, behalve dan de door Rozendael gestichte kleine landbouwenclave West-Reemst (Nieuw-Reemst) en de konijnenwarandes (wat de grote zandverstuivingen heeft veroorzaakt) en de jacht. In 1722 hadden de nieuwe eigenaren van Rozendael, echtpaar Torck – Van Hoorn, genoeg geld om de twee landbouwenclaves aan te kopen. Eindelijk was hun bezit compleet.

Om dit te vieren, gaven ze Bernard Elshoff de opdracht om een prachtige serie kaarten te maken: een overview van het hele Reemsterveld en detailkaarten van de drie landbouwenclaves.

Deze serie is bewaard gebleven. De kaarten zijn ongeveer 60 * 90 cm en gemaakt met potlood op papier.

  • Reemst in 1722
  • Oud Reemst in 1722
  • Mossel in 1722
  • Nieuw Reemst in 1722

Het echtpaar moet superblij zijn geweest om deze serie op te kunnen hangen in de hal van het kasteel om bezoekers te imponeren.

Linkjes naar stukken op dit blog met meer informatie over een van deze kaarten (klik op ‘meer’):

Schetskaarten voor deze serie

Het leuke is dat van deze serie ook drie schetskaarten bewaard zijn gebleven.

  • Schetskaart van Reemst, 1722
  • Schets van Reemst
  • Schetskaart van Reemst
  • Bietenvelden in Reemst

Meer over deze kaart.

Draft, Elshoff. GA 0409-1612-0001

Meer over deze kaart

Draft, GA 0409-1612-0002 Elshoff.
Draft, Elshoff. GA 0409-1612-0003

Heidevelden in Reemst

Onderstaande kaart hoort er niet bij, is onze conclusie een jaar na publiceren van dit stuk. Deze kaart is honderd jaar jonger.

Meer over deze kaart.

Beet fields in Reemst; Anonymus, GA 0409-1617

Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.

Groeiboek

Ik heb een groeiboek over Nieuw-Reemst met de transcriptie van het proces uit 1629, kaarten, foto’s, wandelroute van 5 km en aanvullende informatie over landschap en geschiedenis. Een groeiboek werk ik regelmatig bij als nieuwe informatie opduikt. Abonnees kunnen het groeiboek downloaden. Anderen kunnen het kopen. Kopers krijgen updates per e-mail toegestuurd.