Het Reemsterveld is eeuwenlang jachtgebied van kasteel Rozendaell geweest.

Een doorn in het oog voor de hoge heren en dames daar was dat in het Reemsterveld twee zelfstandige welvarende landbouwenclaves lagen, Reemst en Mossel, en die waren niet van Rozendael. Verder bracht het Reemsterveld niet zoveel op, behalve dan de door Rozendael gestichte kleine landbouwenclave West-Reemst (Nieuw-Reemst) en de konijnenwarandes (wat de grote zandverstuivingen heeft veroorzaakt) en de jacht. In 1722 hadden de nieuwe eigenaren van Rozendael, echtpaar Torck – Van Hoorn, genoeg geld om de twee landbouwenclaves aan te kopen. Eindelijk was hun bezit compleet.

Om dit te vieren, gaven ze Bernard Elshoff de opdracht om een prachtige serie kaarten te maken: een overview van het hele Reemsterveld en detailkaarten van de drie landbouwenclaves.

Deze serie is bewaard gebleven. De kaarten zijn ongeveer 60 * 90 cm en gemaakt met potlood op papier. Het leuke is dat van deze serie ook allerlei schetskaarten bewaard zijn gebleven. Hier een overzicht van de hele serie.

Reemsterveld

Meer over deze kaart

Reemsterveld. Elshoff 1722: GA 0409-1538

Oud Reemst

Meer over deze kaart (bezig).

Oud-Reemst, Elshoff 1725 GA 0409-1621

Mossel

Meer over deze kaart

Mossel, Elshoff 1722. GA 0409-1538-0002

Nieuw Reemst

Meer over deze kaart

Nieuw-Reemst. GA 0409-1538-0003

Het echtpaar moet superblij zijn geweest om deze serie op te kunnen hangen in de hal van het kasteel om bezoekers te imponeren.

Schetskaarten voor deze serie

Meer over deze kaart.

Draft, Elshoff. GA 0409-1612-0001

Nieuw Reemst en droedels.

Meer over deze kaart

Draft, GA 0409-1612-0002 Elshoff.
Draft, Elshoff. GA 0409-1612-0003

Heidevelden in Reemst

Meer over deze kaart.

Beet fields in Reemst; Anonymus, GA 0409-1617

Bekijk ons boek Van Heelsum naar Otterlo, over de oude Vossenweg door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.

Groeiboek

Ik heb een groeiboek over Nieuw-Reemst met de transcriptie van het proces uit 1629, kaarten, foto’s, wandelroute van 5 km en aanvullende informatie over landschap en geschiedenis. Een groeiboek werk ik regelmatig bij als nieuwe informatie opduikt. Abonnees kunnen het groeiboek downloaden. Anderen kunnen het kopen. Kopers krijgen updates per e-mail toegestuurd.