Het Reemsterveld is eeuwenlang jachtgebied van kasteel Rozendael geweest.

Een doorn in het oog voor de hoge heren en dames in Rozendael was dat in het Reemsterveld twee zelfstandige welvarende landbouwenclaves lagen, Reemst en Mossel, en die waren niet van Rozendael. Verder bracht het Reemsterveld niet zoveel op, behalve dan de door Rozendael gestichte kleine landbouwenclave West-Reemst (Nieuw-Reemst) en de konijnenwarandes (wat de grote zandverstuivingen heeft veroorzaakt) en de jacht. In 1722 hadden de nieuwe eigenaren van Rozendael, echtpaar Torck – Van Hoorn, genoeg geld om de twee landbouwenclaves aan te kopen. Eindelijk was hun bezit compleet.

Om dit te vieren, gaven ze Bernard Elshoff de opdracht om een prachtige serie kaarten te maken: een overview van het hele Reemsterveld en detailkaarten van de drie landbouwenclaves.

Deze serie is bewaard gebleven. De kaarten zijn ongeveer 60 * 90 cm en gemaakt met potlood op papier.

Het echtpaar moet superblij zijn geweest om deze serie op te kunnen hangen in de hal van het kasteel om bezoekers te imponeren.

Meer over de overzichtskaart.

Meer over de kaart van Mossel.

Meer over de kaart van Nieuw-Reemst.

Schetskaarten voor deze serie

Het leuke is dat van deze serie ook drie schetskaarten bewaard zijn gebleven. Eerst deze schetskaart. Meer over deze kaart

Schetskaart van Reemst, 1722
Reemst GA 0409 1612-0001

En ook nog twee schetskaarten van Nieuw-Reemst en omgeving waarover we een puzzel hebben gepubliceerd. Meer over deze twee kaarten.

Bekijk ons boek Over de Vossenweg, lopen van Heelsum naar Otterlos door ruimte en tijd. Hierin beschrijven we een prachtige wandelroute met bijna 100% zandweggarantie tussen Heelsum en Otterlo. Met aandacht voor landschap, natuur en cultuurhistorie.

Alle afbeeldingen

  • Schets van Reemst
  • Schetskaart van Reemst
  • Oud Reemst in 1722
  • Mossel in 1722
  • Reemst in 1722
  • Schetskaart van Reemst, 1722
  • Nieuw Reemst in 1722