We hebben weer iets gevonden waarvan we geen flauw idee hebben wat het zou kunnen zijn. Op de Ginkelse Heide ligt een raster van kaarsrechte lijnen. Geert heeft alle hoekpunten van dit raster ingetekend. De twee iets grotere rondjes horen bij een ander verhaal. Geert heeft 62 hoekpunten ontdekt.

In het veld zien we er zoals gebruikelijk helemaal niets van. Ik verbeeld me wel een lijn gras te zien.

Maar als ik een paar meter opschuif, zie ik weer een andere lijn.

Maar wel op het AHN. Ik heb de kruispunten omcirkeld, zodat je ziet wat ik bedoel. Want er zijn zoveel andere sporen op de Ginkelse Heide; de meeste zijn van oude en nieuwe wegen. Maar deze lijnen zijn smaller dan een karrespoor en kaarsrecht.

Het is militair oefenterrein, misschien heeft het daar mee te maken? Ik lees graag wilde suggesties.
Puzzel is opgelost! De lijnen zijn ploegsporen die de Duitsers in de WO2 hebben gemaakt om te voorkomen dat daar vliegtuigen konden landen.
kaart tbv de luchtlandingen (parachutisten) ?
De mooiste vondsten kwamen voorbij. De oplossing is gegeven: twee lezers schrijven dat het ploegvoren zijn van De Duitsers in de Tweede Wereldoorlog om te voorkomen dat geallieerde vliegtuigen konden landen.
Ik had zo gehoopt dat dit rasterwerk een antennesysteem zou zijn om signalen van aliens op te vangen. Maar die ploegsporen zullen wel de juiste verklaring zijn. Wel heel interessant om te weten hoe dit in WO-II gefunctioneerd heeft.
Of zou het verhaal van die ploegsporen door Defensie in de wereld zijn gestuurd om te verbergen wat het echt is? Ploegspoorwappies.
Die rasters waren gevormd door ploegsporen, in opdracht van de Duitsers. Er is wel wat over geschreven. O.a. in “Bijdragen en Mededelingen Gelre 2006 door Ruurd Kok, archeoloog bij Raap.
Via twitter krijg ik net dezelfde reactie binnen. Ik lees dat de Duitsers dat deden om te voorkomen dat geallieerde vliegtuigen er konden landen. De puzzel is opgelost, top!
Dat geploeg was vooral bedoeld om de verdediging van Deelen, door de Duitsers in gebruik genomen en uitgebreid als “Fliegerhorst”, te versterken, als ik mij goed herinner.
Dag heer Kijlstra, beste Jan,
Heb je eventueel een link naar die bijdrage (of het jaarboek van 2006)?
Met vriendelijke groet,
Dirk van der Plaat
Helaas niet.
In het Erfgoed Gezocht project zijn we ze ook tegen gekomen (2 kaartjes), enkelbrekers worden ze daar genoemd, dus ze zijn waarschijnlijk pas aan het eind van de oorlog gemaakt.
Het is knap, dat ze het zo keurig recht en uitgemeten hebben gedaan, wat een klus!
Ze zijn waarschijnlijk al wel van vóór de A12, er is in ieder geval één wal, die doorloopt aan de andere kant van de snelweg, vlak bij de bron van de Renkumse beek. Het ziet er heel bijzonder uit!!
Dat is waarschijnlijk het verlengde van de lange weg die van noordwest naar zuidoost over de Ginkelse Heide loopt.
Ik zie een lijntje links van de bron, noord van de snelweg ligt het walletje vlak naast een bomkrater.
Maar misschien is het toeval….
Wat jij bedoelt is een fietspad, toch?
Ik zie je lijn ook, past precies in het raster, ten zuiden van de snelweg. Maar geen hoekpunt.
nee, de lijn die Janny aangeeft is inderdaad deel van het raster.
Kunnen het oude sporen zijn van de ijzertijd? Ik bedoel oude raatakkertjes, zoals bij Wekerom ook zijn gevonden. Deze akkers waren vierkant en in afmeting 40 x 40 meter.
Nee, die zien er op het Ahn anders uit. Vlak bij deze plek ten noorden van de Arnhemseweg ligt een groot raatakkercomplex. De wallen zijn breder, en hoewel het inderdaad ook een rasterpatroon is, is het veel onregelmatiger. Deze lijnen zijn kaarsrecht.