In 1771 maakt Van der Does een mooie kaart van De Sijsselt. Hij maakte de kaart in opdracht van de Heer van Wassenaer, de eigenaar van de Sijsselt.

GA 0614 Huize Kernhem 670

Klik op het onderschrift en je komt bij de kaart in het Gelders Archief waar je kunt inzoomen. Ik kan geen bijbehorend stuk vinden, maar ik vermoed dat zijn opdracht was om iets moois te maken voor aan de wand in de gang van kasteel Kernhem om mee te pronken bij bezoekers. Veel informatie staat er niet op de kaart, maar wel staat hij vol leuke details. We zien kale heide met langs de weg wat meer bomen, nu is het allemaal bos. Het eerste bos is aangeplant. Met honden joegen ze op herten.

Een hond, een jachthoorn en een vogelkooi. Vingen ze soms sijsjes in de Sijsselt?

Maar dan valt ons oog op een vierkantje en een rondje:

Wat zouden dit zijn? We hebben het nagevraagd bij de huidige eigenaar, Het Gelders Landschap en Kastelen, en die hadden zich hetzelfde afgevraagd. Als je klikt op de afbeelding zie je een grotere versie (dat geldt voor alle afbeeldingen op dit blog).

Het rondje zien wij als inktvlek. Maar zie je dat er een zeshoekige rand omheen zit? En dat er geen graspollen omheen zijn getekend? Zou dat komen omdat Van der Does, hevig teleurgesteld over deze smet op zijn schitterende kunstwerk, heeft geprobeerd de vlek weg te krabben? Heb je een ander idee?

Dan het vierkantje: het is niet ingekleurd en heeft een dikke rand. En ja, we zijn er geweest, maar hebben geen resten van een muur gevonden. Ook op het AHN zien we niets. Het GLK weet het ook niet.

Heb je een wild of minder wild idee? We lezen het graag.