Vorige week schreef ik over een nieuw speeltje: een website waarbij je in de toekomst kunt kijken van de Sallandse Heuvelrug. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn daar bezig om het landschap te veranderen. Daarbij kwamen ze ook iets op het spoor wat ik leuk vind: een pingodal op de Zunasche Heide.

Pingoruines, pingodalen en pingomeren liggen bij honderden bij elkaar met name in Friesland en Drenthe. In Twente, Salland en Veluwe liggen er ook een paar, en dan heb je het wel gehad. Een typisch Noord-Nederlands fenomeen dus. De Provncie Drenthe is een pingoprogramma gestart en daarbij zijn alle pingomeren en pingodalen in Drenthe genummerd. Op de volgende kaart is elk paars puntje een pingoruine. Hoeveel het er zijn, zie ik zo snel niet, maar ik kom in elk geval nummer 2045 tegen.

Interactieve kaart met alle pingo's in Drente

Drenthe moet er 12000 jaar geleden heel anders uitgezien hebben dan nu met al die ijsheuvels!

Op de website van de Provincie Drenthe zie je dat de kaart interactief is: als je inzoomt zie je het nummer en kun je achtergrondinformatie bekijken.

Hier schrijf ik meer over het ontstaan ervan. In het kort: ze zijn ontstaan in de laatste ijstijd doordat in de grond een ijslens tot een heuvel uitgroeide. De grond op de ijslens gleed naar beneden. Door de zon smolt vervolgens het ijs. Wat overblijft is een kuil met een wal eromheen.

Over de ontdekking van het pingodal of pingoruine op de Zunasche Heide is van alles te lezen op de website van de bosgroepen. Ik raad je vooral aan om het bijbehorende filmpje van Harm Smeenge op youtube te bekijken: superinformatief.

Ik kijk op AHN of ik de pingo kan vinden. Ik moet zoeken op de Zunasche Heide bij Zuna tussen Rijssen en Nijverdal. Ik zoom in en daar heb je de pingoruine.

De Zunasche Heide op het AHN.

Nou moe, dat niemand eerder die cirkel en dat walletje is opgevallen. Maar goed, een cirkel met een walletje is nog niet altijd een pingo. Hier wel en in het filmpje legt Smeenge duidelijk uit hoe hij dat zo zeker weet.

Alle afbeeldingen

  • pingokuil op het AHN