Voor deze puzzel ga ik terug naar een kaart van de Neder-Veluwe van Van Geelkercken die ik al eerder als puzzel heb gebruikt. Toen ging het om een breed spoor van west naar oost over de Neder-Veluwe die Van Geelkercken als Kroatenpas aanduidt. Ik twijfel daaraan en denk meer aan een windhoos.

Dit is de kaart:

GA 2000: 4609

Ik kijk naar het stukje even ten zuiden van Deelen.

Bovenin Deelen, daaronder van links naar rechts de Kroatenpas. In het veld ten zuiden van de Kroatenpas zie ik een verzameling stippen met daarbij: waterloose putten der Kroaten.

Stel de Kroatenpas is een brede baan waar de Kroaten hebben huisgehouden – ik blijf het ongeloofwaardig vinden dat een leger in een brede baan op heide en zand zo’n ravage aanricht dat je die baan een tiental jaren nog intekent – , wat zouden dan die putten zijn?

Stel de brede baan is de ravage na een windhoos, wat zouden dan die putten zijn?

Er is nu in elk geval niets meer van te zien, want daar ligt vliegveld Deelen.