Wie wil weten hoe hard het waait, kan terecht bij Windfinder. Die kaart is handig als je wilt surfen, klimmen, zeilen, duiken en zo. Je kunt uitzoomen zodat je de hele wereld ziet, je kunt ook inzoomen. Dat laatste deed ik zo net. En toen viel dit stukje bij Houten me op:

Je zult maar aan de Hogelandseweg in Houten wonen, dan komt de wind je van alle kanten aanwaaien. Maar feitelijk is het nu windstil hier. Dat zie je aan de mooie kleurtjes als je uitzoomt. Oranje rood is harde wind, paars is windstil. Ik zoom uit over noordwest Europa:

Heb je nog een ezelsbruggetje nodig om te onthouden hoe de pijltjes lopen rond een hoge en een lage drukgebied? Als je er een L van kunt maken, is het een lagedrukgebied: de windpijltjes draaien daar tegen de klok in.

Hier de hele wereld. Maar zelf kijken levert meer op.

boektip: Het weerboekje