Volgens mij liggen langs de dekzandruggen bij de Kraats oude irrigatiestelsels. Eerder bekeek ik dat al voor de Hoekelumsebeek. Maar ineens zie ik dat langs de Nergenasebeek net zo’n irrigatiestelsel ligt. Beide beken zijn verlegd langs een dekzandrug van de Kraats. Hier een tekening hoe zo’n stelsel werkt; dit is van de Hoekelumsebeek.

Bij de Nergenasebeek ligt net zo’n stelsel maar in de bebouwde kom van Bennekom langs de van Balverenweg.

De Nergenasebeek ligt in het smalle dal tussen twee grote dekzandruggen. De benedenloop heet de Ulenpassloot. Het zichtbare (droge) begin ligt op de Eltensehof, maar uiteindelijk zul je in het droogdal van de Breukelderweg uitkomen. De Van Balverenweg volgt de kronkelige beekloop, en juist dat deel in de woonwijk is een irrigatiestelsel.

Ik fiets erheen, en ja hoor, de beek ligt er nog. Komende winter, als er minder groen is, een foto maken. Ik ben helemaal gelukkig.

Mijn boek ‘Water in het Binnenveld’ gaat over de watergeschiedenis van het Binnenveld en staat vol kaarten, tekeningen en foto’s. Inclusief een wandelroute, fietsroute en wensroute. Plus een paar korte transcripties van stukken die een cruciale rol hebben vervuld. Tot 27 oktober kun je dit nieuwe boek met 14% korting kopen. Van 25,55 in de boekhandel, nu voor 22 euro via mij (mits je op fietsafstand van Wageningen woont, maar ik fiets best ver hoor). 28 oktober ga ik de boeken bestellen, dus schrijf je snel in. Als je de link volgt, zie je ook ook een link naar bol.com waar je het boek kunt inzien, en een eigen link. Vind je 25,55 te duur? Ik ook, maar mijn eigen marge is maar 1 euro per boek: boeken zelf uitgeven is nou eenmaal duur. Toch heb ik een oplossing: de pdf van dit boek kun je kopen voor 7 euro. Minder mooi, wel goedkoper.