Volgens mij liggen langs de dekzandruggen bij de Kraats oude irrigatiestelsels. Eerder bekeek ik dat al voor de Hoekelumsebeek. Maar ineens zie ik dat langs de Nergenasebeek net zo’n irrigatiestelsel ligt. Beide beken zijn verlegd langs een dekzandrug van de Kraats. Hier een tekening hoe zo’n stelsel werkt; dit is van de Hoekelumsebeek.

Bij de Nergenasebeek ligt net zo’n stelsel maar in de bebouwde kom van Bennekom langs de van Balverenweg.

De Nergenasebeek ligt in het smalle dal tussen twee grote dekzandruggen. De benedenloop heet de Ulenpassloot. Het zichtbare (droge) begin ligt op de Eltensehof, maar uiteindelijk zul je in het droogdal van de Breukelderweg uitkomen. De Van Balverenweg volgt de kronkelige beekloop, en juist dat deel in de woonwijk is een irrigatiestelsel.

Ik fiets erheen, en ja hoor, de beek ligt er nog. Komende winter, als er minder groen is, een foto maken. Ik ben helemaal gelukkig.

In mijn boek 'Water in het Binnenveld' beschrijf ik de geschiedenis van het waterbeheer in het Binnenveld, het gebied tussen Veenendaal, Ede, Rhenen en Wageningen. Bekijk dit boek bij bol.com. 

Alle afbeeldingen

  • irrigatie Hoekelumsebeek
  • irrigatie Nergenasebeek
  • tekening irrigatie