Volgens mij liggen langs de dekzandruggen bij de Kraats oude irrigatiestelsels. Eerder bekeek ik dat al voor de Hoekelumsebeek. Maar ineens zie ik dat langs de Nergenasebeek net zo’n irrigatiestelsel ligt. Beide beken zijn verlegd langs een dekzandrug van de Kraats. Hier een tekening hoe zo’n stelsel werkt; dit is van de Hoekelumsebeek.

Bij de Nergenasebeek ligt net zo’n stelsel maar in de bebouwde kom van Bennekom langs de van Balverenweg.

De Nergenasebeek ligt in het smalle dal tussen twee grote dekzandruggen. De benedenloop heet de Ulenpassloot. Het zichtbare (droge) begin ligt op de Eltensehof, maar uiteindelijk zul je in het droogdal van de Breukelderweg uitkomen. De Van Balverenweg volgt de kronkelige beekloop, en juist dat deel in de woonwijk is een irrigatiestelsel.

Ik fiets erheen, en ja hoor, de beek ligt er nog. Komende winter, als er minder groen is, een foto maken. Ik ben helemaal gelukkig.

Mijn boek ‘Water in het Binnenveld’ gaat over de watergeschiedenis van het Binnenveld en staat vol kaarten, tekeningen en foto’s die het verhaal verduidelijken. Inclusief een wandelroute, fietsroute en wensroute. Plus transcripties. Het laatste concept hiervan kun je voor 6 euro kopen. Let op: dit is een document waar ik al jaren aan werk. Zo een keer per half jaar krijgen alle kopers een update. Tot ik op een goede dag op de ‘publiceren’ knop druk, en vanaf dat moment is de pdf niet meer beschikbaar. Het boek zal ongeveer 24 euro gaan kosten, zal 160 bladzijden hebben met minstens 130 kleurenpagina’s.