Nederland heeft het AHN, bestaat er ook zo’n hoogtekaart van Europa en de rest van de wereld? Jazeker! En net als het AHN dynamisch zodat je kunt inzoomen en kleinere hoogteverschillen kunt zien.

Ik was op zoek naar een gratis (niet omdat ik niet wil betalen, integendeel ik wil graag betalen voor kwaliteit, maar omdat ik het op dit blog wil kunnen delen) AHN voor heel Europa (die N staat voor Nederland, maar je begrijpt vast wat ik bedoel).

Ik wil een dynamische kaart. Op een dynamische kaart geeft elke uitsnede het hele spectrum aan kleuren blauw-groen-geel-bruin voor de relatieve hoogteverschillen op die uitsnede. Dus in het laagland van West-Nederland zie je als je inzoomt de verschillen tussen -1 NAP, 0 en +1 NAP. De andere mogelijkheid is een statische kaart. Op een statische kaart blijven de kleuren die de hoogte aangeven hetzelfde als je inzoomt. Op het AHN kan je beide mogelijkheden gebruiken, maar de statische instelling gebruik ik op dit blog nooit.

Op een statische hoogtekaart is Nederland egaal gekleurd. Want de Mount Everest is dan normgevend, ook al ligt die ver buiten beeld. Onze hoogteverschillen tussen de -10 NAP en +110 NAP vallen daarbij in het niet.

Hoogtekaart van Europa en de rest van de wereld

Gevonden! Lezer X komt met een link naar een wereldwijde AHN. Reuze bedankt voor de tip.

Met deze kaart kun je je avonden lang vermaken. Zoekspelletjes verzinnen. Zoals: Zijn Nederlanders de enigen die wonen onder zeeniveau? (nee dus), Is Nederland het vlakste land van Europa? (nee dus).

Vermaak je met dit prachtige digitale hoogtebestand.

Misschien wel het beste boek dat ik ken over Fysische Geografie, helaas wel Engelstalig en uit de US (dus de US is het centrum van de wereld) maar wel honderden uren leesplezier, en tweedehands te koop voor een zeer schappelijke prijs: boekentip.

Alle afbeeldingen

  • hoogtekaart van europa