Lezer Rob maakt me attent op een geweldig fenomeen: zandsteen die in ons eigen land gevormd is vlak onder maaiveld. Die je gewoon aan kunt raken. Geen zwerfstenen dus die van ver gekomen zijn, en ook niet onzichtbaar 100 meter onder de grond, en evenmin iets dat je alleen in Limburg of Winterswijk kunt vinden. Hier een serie van acht foto’s, met dank aan Rob.

Dit heet de Steen van Bikbergen; het is bij de Trapjesberg in het Gooi. De wandelstok van Rob geeft aan hoe groot de stenen zijn: dat is niet niks.

In de Grondboor en Hamer vind ik een artikel hierover.

Het is dus kalkzandsteen en het komt op meer plekken voor in Nederland.

Ik fiets naar plek 13 (Kwintelooijen) en zie inderdaad wat zandsteentjes op een helling. Maar de Getuigenisberg daar heeft geen mooie steilrand meer dus ik zie geen harde bank. Daar zou zoveel meer van gemaakt kunnen worden, echt jammer.

Plek 14 is ook bij mij in de buurt. Dat is een oude steengroeve, maar is nu een oude vuilstort.

In het Keienboek van P. van der Lijn over zwerfstenen, vindt Rob dit stukje:

Op de site Stenenzoeken vinden we dit over hetzelfde fenomeen op de Hondsrug.

Nou blijft natuurlijk de vraag hoe deze kalkzandsteen is ontstaan. Volgens deze bronnen heeft het te maken met een kalkrijke laag die op een zandlaag ligt. Als die kalk oplost in de regen en naar beneden zakt, kan de kalk de zandkorrels aan elkaar kitten. In het artikel in Grondboor en Hamer wordt dit veel wetenschappelijker uitgelegd, maar dit is de kortste samenvatting.

Ik lees het graag als je meer plekken weet met deze oerhollandse zandsteen.