Deze kaart kwam ik op twitter tegen. Je ziet alle stroomgebieden van Afrika. Mooi toch?

Okee, Afrika heeft niet zoveel met mijn blog te maken. Maar ik heb 9 jaar in Afrika gewoond, en wel in Niger, Tanzania, Zimbabwe, Zambia en Angola. Waarbij ik alleen de landen meetel waar ik meer dan een jaar heb gewoond. Oftewel: ik heb in vier grote stroomgebieden in Afrika gewoond: die van de Niger, de Nijl, de Zambezi en de Okavango.

Afrika is erg groot en ongelooflijk divers. Ik kan niet aan zinnen wennen zoals ‘er zijn twee Amerikanen, drie Japanners, twee Chinezen, een Fransman, een Nederlandse, een Duitse en drie Afrikanen”. Nogal een belediging.

Hoe groot is Afrika? Over de weg is het van Amsterdam naar Beijing 10.090 km rijden met je auto. Van Tunis naar Kaapstad is 700 km verder. Dat kun je mooi op de afstandscalculator nl.distance.to zien.

Amsterdam Beijing over de weg en in vogelvlucht:

Wow, wat maakt de kortste afstand tussen Amsterdam en Beijing een grote boog. Ik verkijk me toch nog steeds op de vertekening van een platte kaart..

Maar de kortste afstand van Amsterdam naar Kaapstad zal toch wel korter zijn dan naar Beijing? Ik kan me niet voorstellen dat het anders is.

Niet dus. Een vogel vliegt van Amsterdam naar Beijing in 7822 km, en diezelfde vogel moet naar Kaapstad nog bijna 2000 km verder vliegen. Zelfs naar Tokyo is korter vliegen.

Nee, ik breid mijn bloggebied niet uit tot Afrika. Maar die mooie zwart-gekleurde kaart wilde ik delen. En ik wilde ook mijn verwarring – niet voor het eerst! – delen over de grootte van Afrika.

Alle afbeeldingen