Liggen er in Friesland, Groningen, Drenthe en het noorden van Overijssel plus Flevoland heuvels en bergen? Jazeker, de hoogste top van de drie provincies ligt op Vlieland: het Vuurboetsduin is 45 meter hoog. Hier een lijst van alle bergen in Nederland. Dat zijn in Noord Nederland drie duinen, een ijstijdrelict en vijf vuilstorten. De vuilstorten zijn de toppen op het vasteland van deze provincies. Die Nederlanders toch.

Op dit blog kijk ik niet naar duinen en ook niet naar vuilstorten. Dan houd ik een echte berg over die ruim aan (mijn zelfbedachte) criteria voldoet: de Hondsrug in Drenthe met dubbele top bij Emmen en Borger. Ook de stad Groningen ligt in dit gebergte. Maar er zijn wel meer glooiende heuvellanden. Kijk met me mee.

Drenthe op het AHN

Gaasterland is een heuvelland met een dubbele top bij Oudemirdum en Rijsterbosch, beide 13 m hoog. Dat vind ik leuk, respect voor dit mooie gebied.

Gaasterland op het AHN

In Groningen ligt een heuvelland met een top op 10 meter. Oude namen zijn daar de Kieberg en de Ruigeberg, maar bergen zijn het niet (nogmaals, volgens de criteria die ik bedacht heb). Ik noem het Wedde Heuvelland (voorlopig) naar Onstwedde, Wedde en Vlagtwedde, plaatsen rondom de heuvels. Maar wedde slaat vast op natte grond. Ik hoop nog te lezen hoe mensen het ter plekke noemen.

Wedde Heuvelland in Groningen
AHN

De Woldberg (26 m) bij Steenwijk en Havelte (21 m) zijn wel bergen. Dan zitten we al deels in Overijssel. Dit zijn twee restanten van een stuwwal rond het glaciale dal van Steenwijk, en dat is een ander verhaal. Het bijzondere is: dit zijn drumlins. Ik noem beide kanten samen de Steenwijker Heuvelrug. Prachtige naam.

Steenwijk op het AHN

Tenslotte nog de heuvels bij Vollenhove en Sint Jansklooster met een top op net geen 10 meter. Ik noem het (voorlopig) Vollenhover Heuvelrug. De uitsnede van het AHN is overigens interessanter vanwege al die terpen bij Kampen en zie je hoe de delta van de IJssel zich uitstrekt tot in de Noordoostpolder?

Vollonhove op het AHN

Zijn dit alle stuwwalresten in Noord Nederland? Nee zeker niet! De Hoge Berg op Texel, Wieringen en Urk zijn ook stuwwalbulten. Maar niet uitgestrekt genoeg om heuvelrug genoemd te worden, zelfs niet volgens mijn Nederlandse criteria.

Overzicht

Dus heuvellanden of heuvelruggen met hun bergtoppen in Noord Nederland zijn [ik geef de top alleen aan als het een heuse berg is]:

ProvincieHeuvellandBergtop
GroningenWedde Heuvelland
FrieslandGaasterland
DrentheHondsrugSchimmeresch
OverijsselSteenwijker HeuvelrugWoldberg
Vollenhover Heuvelrug

Alle afbeeldingen

  • Wedde Heuvelland in Groningen
  • Noordnederland op het ahn
  • Steenwijk op het AHN
  • Vollonhove op het AHN
  • Gaasterland op het AHN
  • Drenthe op het AHN