Liggen er in Friesland, Groningen, Drenthe en het noorden van Overijssel plus Flevoland heuvels en bergen? Jazeker, de hoogste top van de drie provincies ligt op Vlieland: het Vuurboetsduin is 45 meter hoog. Hier een lijst van alle bergen op de Waddeneilanden (inclusief Texel), Friesland, Groningen en Drenthe. Dat zijn drie duinen, een ijstijdrelict en vijf vuilstorten. De vuilstorten zijn de toppen op het vasteland van deze provincies. Die Nederlanders toch.

Op dit blog kijk ik niet naar duinen en ook niet naar vuilstorten. Dan houd ik een echte berg over die ruim aan (mijn zelfbedachte) criteria voldoet: de Hondsrug in Drenthe. Maar er zijn wel meer glooiende gebieden met heuvels. Kijk met me mee.

Het enige gebergte met een echte berg is het Drents Plateau met als berg de Hondsrug met dubbele top bij Emmen en Borger. Ook de stad Groningen ligt op dit plateau.

Drenthe op het AHN

Gaasterland is een heuvelland met een dubbele top bij Oudemirdum en Hoogeberg, beide 13 m hoog. Dat vind ik leuk, respect voor dit mooie gebied.

Gaasterland op het AHN

In Groningen ligt een heuvelland met een top op 10 meter. Oude namen zijn daar de Kieberg en de Ruigeberg, maar bergen zijn het niet (nogmaals, volgens de criteria die ik bedacht heb). Ik noem het Wedde Heuvelland (voorlopig) naar Onstwedde, Wedde en Vlagtwedde, plaatsen rondom de heuvels. Maar wedde slaat vast op natte grond. Ik hoop nog te lezen hoe mensen het ter plekke noemen.

Wedde Heuvelland in Groningen
AHN

De Woldberg (26 m) bij Steenwijk en Havelte (21 m) zijn wel bergen. Dan zitten we al deels in Overijssel. Dit zijn twee restanten van een stuwwal rond het glaciale dal van Steenwijk, en dat is een ander verhaal. Ik noem beide kanten samen de Steenwijker Heuvelrug. Prachtige naam.

Steenwijk op het AHN

Tenslotte nog de heuvels bij Vollenhove en Sint Jansklooster met een top op net geen 10 meter. De uitsnede van het AHN is overigens veel interessanter vanwege al die terpen bij Kampen en zie je hoe de delta van de IJssel zich uitstrekt tot in de Noordoostpolder?

Vollonhove op het AHN

Zijn dit alle stuwwalresten in Noord Nederland? Nee zeker niet! De Hoge Berg op Texel, Wieringen en Urk zijn ook stuwwalbulten. Maar niet uitgestrekt genoeg om heuvelland of gebergte genoemd te worden, zelfs niet volgens mijn Nederlandse criteria.

[eerste versie oktober 2018, bijgewerkt november 2021]