Nee zeker niet. We doen graag of we uniek zijn maar dat zijn we niet. Althans, niet hierin. Nederland is deel van de NW Europese vlakte, en behalve de Nederlandse lage gebieden liggen er soortgelijke gebieden in het noorden van Duitsland, maar zonder grote steden. Dus inderdaad, we zijn kampioen laagwonen in NW Europa.

De Povlakte ligt deels onder zeeniveau, maar niet meer dan 5 meter, evenals de delta van de Donau. Ik denk al bijna blij dat we Europees goud hebben. Maar dan kom ik bij de Kaspische zee. Ik houd de schaal zorgvuldig hetzelfde en knip een even groot stukje uit (hele scherm):

Dat is andere koek. Misschien is dit niet zo’n dicht bevolkt gebied als de Randstad, maar de stad Astrakan met 530.000 inwoners ligt wel 16 meter onder zeeniveau in de delta van de Wolga. Willekeurig klikken op de kaart levert dieptes op tot 54 meter onder zeeniveau. Dus we zijn niet eens Europees kampioen laagwonen. We komen niet eens op het podium: Rusland heeft goud, Kazachstan zilver en Azerbeidjan brons.
Zijn dat ook de kampioenen op wereldschaal? Bij de Dode Zee in Israel zie ik een vliegveld op 375 meter onder zeeniveau. Zij zijn kampioen laagvliegen.
De kuil in Egypte is 60 meter onder zeeniveau is ongeveer even groot als onze Randstad, maar daar woont niemand zo te zien. Ook in Libië ligt zo’n kuil.

Dus ja, we zijn kampioen. Niet in laagwonen of laagvliegen, maar wel in het met de meeste mensen bij elkaar onder zeeniveau wonen. Of we daar met de zeespiegelstijging en al miljoenen jaren doorgaande daling van ons land zo blij mee moeten zijn?
Zelf zoeken naar soortgelijke gebieden? Hier een kaart waarmee dat kan.
Een beetje bizar dat verlangen van miljoenen mensen in de Randstad om meters onder zee niveau te willen wonen. Waarom kiezen ze niet voor hoog en droog? Misschien dat torenhoge huizenprijzen uiteindelijk de Randstedeling doet beseffen dat het echt een beetje raar is.
Als je Nederland opnieuw zou kunnen ontwerpen, zou je de Randstad op de Veluwe zetten, de landbouw in de daarvoor geschikte gebieden, en de natte gronden als waternatuur bestemmen. Steden zijn ontstaan waar het vroeger goed toeven was, en dat zijn onze meest vruchtbare gronden. Maar…. we koesteren de geschiedenis.
Wat een leuk onderzoek! Van de Dode zee was mij bekend dat die heel diep ligt, dus ik had het kunnen weten… Overeenkomst: geïsoleerde (binnen-)zeeën. Misschien zijn die nog op meer plaatsen op aarde te vinden?
De OostAfrikaanse slenk is geologisch vergelijkbaar met de Dode Zee, maar de bodem ligt nog altijd 450 m+zeeniveau. Hier kun je mooi zoeken: https://nl-nl.topographic-map.com/maps/snc4/Europa/. Ik zal de link in het stuk zetten.