Nieuw-Reemst is een ontginning uit de 15de eeuw bij de grens tussen Ginckel en Reemst in het natuurgebied Planken Wambuis van Natuurmonumenten. Het ligt op de stuwwal van Reemst en is omgeven door stuifzanden en duinen. Ten zuiden ligt het Reemsterdel op (onder) de Puthei, ten oosten het Oude Hout dat in 1629 al zo genoemd werd en ten noorden ligt de Ginckelsepoort, een prachtig smeltwaterdal. Aan de westkant worden de akkers van Nieuw-Reemst begrensd door een hoog opgestoven duin en door de Westerberg. In 1629 werd een proces gevoerd over de Vossenweg langs Nieuw-Reemst. In dit groeiboek volg ik dit proces. Daarnaast geef ik achtergrondinformatie over het ontstaan van het landschap zoals het Reemsterdel, de Westerberg, het duin langs de akker en de Ginkelsepoort. En uiteraard een wandelroute om alles in het veld te kunnen bekijken. 58 bladzijden.

In dit snel groeiende groeiboek zit inmiddels:

 • een transcriptie van een proces uit 1629. Meer over dit proces.
 • kaarten.
 • foto’s (met dank aan Erwin).
 • een prachtige wandelroute van 5 km.
 • informatie over landschap en geschiedenis van de omgeving van Nieuw-Reemst.

Wat is een groeiboek?

Een groeiboek is een document in ontwikkeling. Als nieuwe informatie opduikt, werk ik het groeiboek bij. Misschien komt het wel nooit af. Kopers krijgen per e-mail updates van nieuwe versies. Een groeiboek bevat:

 • transcriptie van een archiefstuk, meestal een verslag van een proces over een stuk land, dijk, sloot, bijenkorf;
 • kaarten;
 • wandelroute;
 • foto’s.

Na betaling stuur ik je de pdf per e-mail handmatig toe. Meestal doe ik dat dezelfde dag; als ik erg druk ben, kan het iets langer duren. Je kunt het hieronder bestellen, maar je kunt me ook een e-mail sturen.

Nieuw-Reemst

58 bladzijden.

€ 7,00

Abonneer je om toegang te krijgen tot:

 • transcripties van teksten op kaarten;
 • pdf’s van onze in eigen beheer uitgegeven boeken;
 • artikelen, sommige gepubliceerd en andere niet;
 • de serie Zandbanken in de Rijn (2022);
 • de serie het Merckendal (2023);
 • een boekenkast vol transcripties van losse stukken zoals charters, plakkaten, verordeningen, processtukken, verbalen en wat ik maar tegen kom aan interessante teksten over het landschap en landgebruik in vroeger tijd.

Alle afbeeldingen

 • AHN Reemst en Vosseweg
 • Reemst in 1629