Nieuw-Reemst is een ontginning uit de 15de eeuw bij de grens tussen Ginckel en Reemst in het natuurgebied Planken Wambuis van Natuurmonumenten. Het ligt op de stuwwal van Reemst en is omgeven door stuifzanden en duinen. Ten zuiden ligt het Reemsterdel op (onder) de Puthei, ten oosten het Oude Hout dat in 1629 al zo genoemd werd en ten noorden ligt de Ginckelsepoort, een prachtig smeltwaterdal. Aan de westkant worden de akkers van Nieuw-Reemst begrensd door een hoog opgestoven duin en door de Westerberg. In 1629 werd een proces gevoerd over de Vossenweg langs Nieuw-Reemst.

De ruzie ging over een weg die sinds mensenheugenis langs de boerderij Nieuw Reemst (over de akker) naar een gat in de duinenrij liep, maar volgens de nieuwe eigenaresse van de boerderij Ermgard Elisabeth van Dorth, erfgename van Rozendael, ten westen van de Westenberg langs zou moeten lopen. Volgens de gedaagde partij in het proces was dat in hun tijd ook zo en was dit altijd zo geweest. Dat de Hoge Heren en Dames daar dan ineens een ontginning Nieuw Reemst beginnen, is volgens hun dus behoorlijk onhandig, want die ontginning ligt pal op hun weg. Bij het proces wordt een kaartje gemaakt waarop de twee alternatieven zijn ingetekend.

Meer over dit kaartje.

Reemst in 1629
GA 5123-1631-9

Ermgard stelt dat de Vossenweg om de Westenberg heen loopt. Anderen verklaren dat de Vossenweg bij A naar rechts gaat en tussen de Westenberg en het Oude Hout door loopt, over de nieuwe akker dus. Ermgard wil dat mensen niet over haar akker maar om de Westenberg heen lopen. Maar daar ligt geen grond van haar, dat is van Ginckel! De stippellijn op het caertgen zal de grens zijn, de doorgetrokken lijn de weg. Oh oh oh.

Premium abonnees kunnen hier verder lezen in het proces met aanvullende informatie

Premium abonnee worden? Dan steun je dit blog enorm en je krijgt er ook nog wat voor terug. Immers, premium abonnees hebben toegang tot:

Voordelen voor premium abonnees:

 • transcripties van teksten op kaarten;
 • pdf’s van onze in eigen beheer uitgegeven boeken;
 • groeiboeken en artikelen;
 • bij veel blogstukken transcripties van archiefstukken;
 • de serie Zandbanken in de Rijn (2022);
 • de serie het Merckendal (2023);

Alle afbeeldingen

 • AHN Reemst en Vosseweg
 • Reemst in 1629
 • Tonderzwam op beuk
 • De Koningsweg op de Reemsterheide
 • Nieuw Reemst in 1722