Tussen 1830 en 1838 maakte hoofdingenieur van Rijkswaterstaat B.H. Goudriaan een serie kaarten van de grote rivieren. Ook van de Rijn tussen Lobith en Brielle. Deze serie is lastig te vinden, en daarom geef ik hem hier. Elke kaart is ongeveer 30 Mb, dus ik heb hier slechts thumbnails neergezet. Het kaartboek is te vinden in de chart room van wildernis.eu. Wie het net als ik leuk vindt om nachtenlang op oude kaarten te kijken, is dit chartroom van wildernis.eu overigens een schatkamer.

Goudriaan heeft een eigen Wikipediabladzijde, en terecht. Hij heeft niet alleen fantastische kaarten gemaakt van de grote rivieren, maar was ook belast met de allereerste spoorwegen (Rijnspoorweg) en kanalen. Helaas is hij slechts 45 jaar geworden.

Wikipedia

De kaarten van Goudriaan zijn super gedetailleerd met name wat betreft percelen in en langs de uiterwaarden. Die percelen interesseren mij nou weer net wat minder, reden waarom ik liever de (minder gewaardeerde) kaarten van Reuvens uit 1870 gebruik waar elke peilsteen en elk sluisje opstaat. Die tekent Goudriaan niet allemaal in, evenmin pontveren of peilstenen. Maar mocht je aan de Rijn – Lek – Nieuwe Maas- Het Scheur wonen, kun je je achtertuin zo terugvinden.

Als die knop ook niet werkt: chartroom > rivierkaarten > 1830 – 2014 Rijkswaterstaat > 1830 – 1860 eerste druk > 1830 – 1842 serie 2.

Wildernis lijkt helemaal niet meer te werken. Als je op een van onderstaande kaarten klikt, zie je een grotere versie - meer kan ik niet doen.

Bladeren door het deel van dit prachtige kaartboek dat gaat over de Nederrijn – deze kaarten gebruik ik voor mijn serie Zandbanken in de Rijn:

Deze kaartenserie is meerdere keren herzien tot uiteindelijk de laatste versie die in de chartroom van wildernis.eu te vinden is uit 1996.

Ik gebruik nummers 5 tot en met 11 van deze kaarten van Goudriaan bij mijn serie Zandbanken in de Rijn.

Meer weten over de geschiedenis van de Rijn? Doe mee met Zandbanken in de Rijn. Ik onderzoek in 30 afleveringen de Rijn tussen Arnhem en Vianen aan de hand van een tien meter lange kaart uit 1671. Lees over meanderen, anastomoseren en vlechten. Over zandbanken, rijswaarden, grienden en uiterwaarden. Over bandijken, schaardijken en kaaidijken. Over veldbezoeken van de Gelderse Rekenkamer in de 17de eeuw die zoveel mogelijk zandbanken in gebruik wilde nemen en landmeter Bernard Kempinck die kaarten aanleverde. Over het Gelders waterrecht en het leggen van kribben. Met vele kaarten, foto’s en tekeningen.

Alle afbeeldingen

  • Omslag kaartboek Rijn 1830